Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

31.10.2025

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia,), pasta z sera żółtego (z mleka) i jajek (majonez zawiera jaja i gorczycę), cebulka zielona, mleko/herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa krupnik na kurczaku  (seler, jęczmień)  z ziemniakami i natką pietruszki, ryba Miruna grillowana w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią, ryż na sypko, ogórek małosolny w ćwiartkę, kompot z czarnej porzeczki. Jogurt naturalny  (z mleka) z  miodem, pieczywo chrupkie (mąka pszenna), pół banana.

Poniedziałek

03.11.2025

Chleb krojony (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka wieprzowa, pomidor, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  

Jabłko, woda.

Zupa kalafiorowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z ryżem i natką pietruszki, fasolka szparagowa po myśliwsku z kiełbasą głogowską z szynki, ziemniaki z koperkiem, papryka czerwona w słupki, kompot owocowy. 

Owsianka (owies) na mleku z owocami (banany, borówki), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka).

Wtorek

04.11.2025

 

 

 

Chleb chłopski  (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełki z lucerny, parówki z szynki /100% mięsa / z ketchupem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną.

Melon, woda.

Żurek (seler, śmietana 18%- z mleka, mąka żytnia) z białą kiełbasą i ziemniakami, naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z  białym serem (z mleka) i  sosem  truskawkowym, kompot wiśniowy.

Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), ćwiartka jajka, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, herbatka owocowa.

Środa

05.11.2025

Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  

Papryka kolorowa w słupki, woda.

Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami, sztuka mięsa w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), buraczki gotowane, kompot owocowy.

Ciasto drożdżowe z kruszonką (mąka pszenna, jaja, mleko), mleko, ćwiartka jabłka.

Czwartek

06.11.2025

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), dżem truskawkowy - słodzony jabłkiem, klementyki, herbata  z cytryną. Gruszka, woda. Zupa krem z zielonego groszku (seler, śmietana 30 %-z mleka) z grzankami (mąka pszenna), eskalopki drobiowe  w cieście (mąka pszenna, jaja, mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki i kukurydzy, w sosie jogurtowym (jogurt naturalny - z mleka, majonez - zawiera jaja i gorczycę), kompot z czarnej porzeczki. Mus brzoskwiniowy - wyrób własny, biały ser (z mleka) w kostkę, bułka wodna (mąka pszenna) z masłem (z mleka).

Piątek

07.11.2025

Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ryba makrela w oleju, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. Marchewka, woda. Zupa wielowarzywna na kurczaku (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), pomidor w ćwiartkę, kompot owocowy. Bio jogurt owocowy (z mleka), chrupki kukurydziane, pół banana.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.