Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

28.11.2025

Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (z mleka), serek Almette z ziołami (z mleka), kiełki z rzodkiewki, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  Ananas, woda. Zupa ryż na rosole (seler) i natką pietruszki, kotleciki rybne-ryba Miruna w sosie koperkowym  (jajko, mąka pszenna, śmietana 18 %- mleko), ziemianki z koperkiem, sałatka z buraczków czerwonych - wyrób własny, kompot owocowy. Bułeczki cynamonowe (mąka pszenna, mleko, jaja), mleko, ćwiartka jabłka.

Poniedziałek

01.12.2025

Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka kniazia, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. Jabłko, woda. Zupa z fasolki szparagowej na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, kasza kuskus (pszenica) z indykiem i warzywami (cukinia, papryka czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki), kompot owocowy.  Zapiekanka - bułka kajzerka (mąka pszenna) z  żółtym serem (z mleka), kukurydzą, rukolą  i ketchupem, herbata malinowa.

Wtorek

02.12.2025

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, śmietana 18% - z mleka) - wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. 

Ogórek zielony w słupki, woda.

Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną (seler, śmietana 18 %- z mleka, jęczmień ) i natką pietruszki, pieczone podudzie z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona  w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z  mleka), kompot wiśniowy. 

Bułeczka drożdżowa z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jaja), czekolada na gorąco (mleko) - wyrób własny, ćwiartka pomarańczy.

Środa

03.12.2025

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, soja) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy  z żurawiną, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. . 

Mandarynki, woda.

Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron świderki (mąka pszenna) z białym serem (z mleka) i masłem (z mleka), papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy.

Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pajda z masarskiego straganu, pomidor malinowy, szczypiorek, herbatka poziomkowa.

Czwartek

04.12.2025

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem truskawkowy - słodzony jabłkiem, marchewka do chrupania, herbata z cytryną. Gruszka , woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18% - z mleka) z makaronem - kolanka (mąka pszenna) i natką pietruszki, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur (pszenica), ogórek małosolny  w ćwiartkę, kompot owocowy. Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem- wyrób własny, biały ser  (z mleka), bułka kajzerka  z masłem ( z mleka).

Piątek

05.12.2025

Bułka wodna (mąka pszenna) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  Kaki, woda. Zupa grysikowa (pszenica, seler) z natką pietruszki, ryba Miruna  smażona (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka, kompot owocowy. Szarlotka (mąka pszenna, jaja), maślanka (z mleka) owocowa, ćwiartka pomarańczy.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.