Jadłospis
|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
|
Piątek 28.11.2025 |
Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (z mleka), serek Almette z ziołami (z mleka), kiełki z rzodkiewki, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. | Ananas, woda. | Zupa ryż na rosole (seler) i natką pietruszki, kotleciki rybne-ryba Miruna w sosie koperkowym (jajko, mąka pszenna, śmietana 18 %- mleko), ziemianki z koperkiem, sałatka z buraczków czerwonych - wyrób własny, kompot owocowy. | Bułeczki cynamonowe (mąka pszenna, mleko, jaja), mleko, ćwiartka jabłka. |
|
Poniedziałek 01.12.2025 |
Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka kniazia, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. | Jabłko, woda. | Zupa z fasolki szparagowej na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, kasza kuskus (pszenica) z indykiem i warzywami (cukinia, papryka czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki), kompot owocowy. | Zapiekanka - bułka kajzerka (mąka pszenna) z żółtym serem (z mleka), kukurydzą, rukolą i ketchupem, herbata malinowa. |
|
Wtorek 02.12.2025 |
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, śmietana 18% - z mleka) - wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. |
Ogórek zielony w słupki, woda. |
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną (seler, śmietana 18 %- z mleka, jęczmień ) i natką pietruszki, pieczone podudzie z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot wiśniowy. |
Bułeczka drożdżowa z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jaja), czekolada na gorąco (mleko) - wyrób własny, ćwiartka pomarańczy. |
|
Środa 03.12.2025 |
Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, soja) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy z żurawiną, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. . |
Mandarynki, woda. |
Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron świderki (mąka pszenna) z białym serem (z mleka) i masłem (z mleka), papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy. |
Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pajda z masarskiego straganu, pomidor malinowy, szczypiorek, herbatka poziomkowa. |
|
Czwartek 04.12.2025 |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem truskawkowy - słodzony jabłkiem, marchewka do chrupania, herbata z cytryną. | Gruszka , woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18% - z mleka) z makaronem - kolanka (mąka pszenna) i natką pietruszki, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur (pszenica), ogórek małosolny w ćwiartkę, kompot owocowy. | Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem- wyrób własny, biały ser (z mleka), bułka kajzerka z masłem ( z mleka). |
|
Piątek 05.12.2025 |
Bułka wodna (mąka pszenna) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. | Kaki, woda. | Zupa grysikowa (pszenica, seler) z natką pietruszki, ryba Miruna smażona (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka, kompot owocowy. | Szarlotka (mąka pszenna, jaja), maślanka (z mleka) owocowa, ćwiartka pomarańczy. |
|
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
|
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |
||||
