Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 20.05.2024 |
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pajda z masarskiego straganu, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Marchewka do chrupania, woda. |
Zupa grysikowa (seler, pszenica) z natką pietruszki, fasolka szparagowa po myśliwsku z kiełbasą głogowską, ziemniaki z koperkiem, papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy. |
Budyń śmietankowy (mleko, mąka pszenna, jaja) - wyrób własny, z sosem borówkowym, chrupki kukurydziane. |
Wtorek 21.05.2024 |
Bułka z makiem (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), jajko na twardo, cebulka zielona, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. | Jabłko, woda. | Zupa krupnik (jęczmień, seler) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), ogórek małosolny w ćwiartkę, kompot owocowy. | Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia, sojowa) z masłem (z mleka), pomidory malinowe z mozzarellą (z mleka), bazylią i oliwą z oliwek, herbatka-owoce leśne. |
Środa 22.05.2024 |
Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasta z mięsa - wyrób własny, papryka zielona, kiełki z lucerny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Arbuz, woda. |
Żurek z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą i koperkiem (mąka pszenna, mąka żytnia, seler, śmietana 18%- z mleka), ryż na sypko z truskawkami (świeże truskawki) w sosie jogurtowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot owocowy. |
Bułka tradycyjna (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), zrazówka z Bobrownik, sałata zielona, rzodkiewka, herbatka miętowa z mango i pomarańczą. |
Czwartek 23.05.2024
|
Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, ćwiartka jabłka, herbata z cytryną. |
Kalarepka, woda. |
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną (seler, śmietana 18 %- z mleka, jęczmień) i natką pietruszki, paprykarz z indyka ( mąka pszenna), młode ziemniaczki z koperkiem, mizeria (jogurt naturalny z mleka, śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy. |
Mini drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, mleko, jaja), herbatka owocowa. |
Piątek 24.05.2024 DZIEŃ NOWALIJEK |
Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasta "Awanturka" z białego sera (z mleka) z rzodkiewką i szczypiorkiem (jogurt naturalny - z mleka), kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. | Gruszka, woda. | Botwinka (seler, śmietana 18% -z mleka) z ziemniakami i koperkiem, ryba Miruna smażona (jaja, mąka pszenna), młode ziemniaczki z koperkiem, surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki dymki i natki pietruszki, kompot owocowy. | Jogurt naturalny (z mleka) z miodem, chrupki kukurydziane, pół banana. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |