Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Piątek 03.10.2025 |
Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja, sezam), pasta z sera białego (z mleka), ogórka zielonego i szczypiorku (jogurt naturalny-mleko)- wyrób własny, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. | Arbuz, woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, ryba Miruna smażona (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka, kompot z czarnej porzeczki. | Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym- wyrób własny, chrupki kukurydziane, pół banana. |
Poniedziałek 06.10.2025 |
Chleb góralski (mąka pszenna, jęczmień) z masłem (z mleka), szynka Kniazia, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Marchewka do chrupania, woda. |
Zupa ziemniaczana na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18%-z mleka) i natką pietruszki, gulasz z szynki wieprzowej (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), pomidor w ćwiartkę, kompot wiśniowy. |
Koktajl owocowy - wyrób własny (jogurt naturalny - z mleka), pieczywo chrupkie (mąka pszenna) z masłem (z mleka). |
Wtorek 07.10.2025
|
Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z jajek (jaja, majonez zawiera jaja i gorczycę), cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Melon, woda. |
Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, kotlet z indyka smażony (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, naturalny - z mleka, śmietana 18% - z mleka), kompot owocowy. |
Ryż (pszenica) na mleku z musem borówkowym - wyrób własny. |
Środa 08.10.2025 |
Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (z mleka), szynka Alpejska, ogórek kiszony, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. |
Figi woda. |
Zupa fasolowa na boczku wędzonym (seler) z makaronem (mąka pszenna) i natką pietruszki, kluseczki leniwe (ser biały-z mleka, mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka), ćwiartka pomarańczy, kompot owocowy. |
Dzieci samodzielnie przygotowują kanapki: bułka wodna (mąka pszenna) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka), kabanos wieprzowy, talerz warzyw ( papryka żółta i czerwona, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki), herbata malinowa. |
Czwartek 09.10.2025 |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem truskawkowy (słodzony jabłkiem), ogórek zielony w słupki, herbata z cytryną . | Ananas, woda. | Krem z dyni i batatów (seler, śmietana 30 % - z mleka) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, bitki cielęce w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza bulgur (pszenica), buraczki gotowane (mąka pszenna), kompot owocowy. | Chleb kukurydziany (mąka pszenna) i masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, pomidor malinowy, rukola, herbatka rumiankowa z cytryną. |
Piątek 10.10.2025 |
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, śmietana 12% - z mleka) - wyrób własny, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Śliwki, woda. | Zupa krupnik na kurczaku (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- z mleka), słupek papryki czerwonej, kompot porzeczkowy. | Bułeczki drożdżowe z kruszoną (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (z mleka), gruszka. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |