Jadłospis

Jadłospis PDF

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20.05.2024

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pajda z masarskiego straganu, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Marchewka do chrupania, woda.

Zupa grysikowa (seler, pszenica) z natką pietruszki, fasolka szparagowa po myśliwsku z kiełbasą głogowską, ziemniaki z koperkiem, papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy. 

Budyń śmietankowy (mleko, mąka pszenna, jaja) - wyrób własny, z sosem borówkowym, chrupki kukurydziane.

Wtorek

21.05.2024

Bułka z makiem (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), jajko na twardo, cebulka zielona, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. Jabłko, woda. Zupa krupnik (jęczmień, seler) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), ogórek małosolny w ćwiartkę, kompot owocowy. Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia, sojowa) z masłem (z mleka), pomidory malinowe z mozzarellą (z mleka), bazylią i oliwą z oliwek,  herbatka-owoce leśne.

Środa

22.05.2024

Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasta z  mięsa - wyrób własny, papryka zielona, kiełki z lucerny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Arbuz, woda.

Żurek z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą i koperkiem (mąka pszenna, mąka żytnia, seler, śmietana 18%- z mleka), ryż na sypko z  truskawkami (świeże truskawki) w sosie jogurtowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot owocowy.  

Bułka tradycyjna (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), zrazówka z Bobrownik, sałata zielona, rzodkiewka, herbatka miętowa z mango i pomarańczą.

Czwartek 

23.05.2024

 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, ćwiartka jabłka, herbata  z cytryną.

Kalarepka, woda.

Zupa pieczarkowa z  kaszą jęczmienną (seler, śmietana 18 %- z mleka, jęczmień) i natką pietruszki, paprykarz z  indyka ( mąka pszenna), młode ziemniaczki z koperkiem, mizeria (jogurt naturalny z mleka, śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy.                    

Mini drożdżówka z białym serem  (mąka pszenna, mleko, jaja), herbatka owocowa.

Piątek 

24.05.2024

 DZIEŃ NOWALIJEK  

Chleb okrągły  (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasta "Awanturka" z białego sera (z mleka) z rzodkiewką i szczypiorkiem (jogurt naturalny - z mleka), kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  Gruszka, woda. Botwinka  (seler, śmietana 18% -z mleka) z ziemniakami i koperkiem, ryba Miruna  smażona (jaja, mąka pszenna), młode ziemniaczki  z koperkiem, surówka  z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki dymki i natki pietruszki,  kompot owocowy. Jogurt naturalny  (z mleka) z  miodem, chrupki kukurydziane, pół banana.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.