Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

03.10.2025

Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja, sezam), pasta z sera białego (z mleka), ogórka zielonego i szczypiorku  (jogurt naturalny-mleko)- wyrób własny, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. Arbuz, woda.  Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18 %-  z mleka)  z ryżem i natką pietruszki, ryba Miruna  smażona (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka, kompot z czarnej porzeczki. Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym- wyrób własny, chrupki kukurydziane, pół banana.

Poniedziałek

06.10.2025

Chleb góralski (mąka pszenna, jęczmień) z masłem (z mleka), szynka Kniazia, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Marchewka do chrupania, woda.

Zupa ziemniaczana na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18%-z mleka) i natką pietruszki, gulasz z szynki wieprzowej (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), pomidor w ćwiartkę, kompot wiśniowy.

Koktajl owocowy - wyrób własny (jogurt naturalny - z mleka), pieczywo chrupkie (mąka pszenna) z masłem (z mleka).

Wtorek

07.10.2025

 

 

 

Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z  jajek  (jaja, majonez zawiera jaja i gorczycę), cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Melon, woda.

Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, kotlet z indyka smażony (jaja, mąka pszenna), ziemniaki  z koperkiem, naturalny - z mleka, śmietana 18% - z mleka), kompot owocowy.

Ryż (pszenica) na mleku z musem borówkowym -  wyrób własny.

Środa

08.10.2025

Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (z mleka), szynka Alpejska, ogórek kiszony, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  

Figi woda.

Zupa fasolowa na boczku wędzonym (seler) z makaronem (mąka pszenna) i natką pietruszki, kluseczki leniwe (ser biały-z mleka, mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka), ćwiartka pomarańczy, kompot owocowy. 

Dzieci samodzielnie przygotowują kanapki: bułka wodna (mąka pszenna) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka), kabanos wieprzowy, talerz warzyw ( papryka żółta i czerwona, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki), herbata malinowa.

Czwartek

09.10.2025

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem truskawkowy (słodzony jabłkiem), ogórek zielony w słupki,  herbata z cytryną . Ananas, woda. Krem z dyni i batatów (seler, śmietana 30 % - z mleka) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, bitki cielęce  w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza bulgur (pszenica), buraczki gotowane (mąka pszenna),  kompot owocowy. Chleb kukurydziany (mąka pszenna) i masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, pomidor malinowy, rukola, herbatka rumiankowa z cytryną.

Piątek

10.10.2025

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, śmietana 12% - z mleka) - wyrób własny,  kakao z mlekiem/herbata z cytryną.   Śliwki, woda.  Zupa krupnik na kurczaku (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- z mleka), słupek papryki czerwonej, kompot porzeczkowy. Bułeczki drożdżowe z kruszoną (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (z mleka), gruszka.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.