Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Kontrast
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

22.02.2021

Chleb mlekuś (pszenica) z masłem, szynka Bracka, pomidor, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa ziemniaczana (seler, śmietana 18%), spaghetti (mąka pszenna, jaja) z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. Bułeczka (pszenica) czosnkowa z serem żółtym,  papryka czerwona w słupki, herbatka poziomkowa.

Wtorek

23.02.2021

Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem, sałatka  jarzynowa (seler, jajko, majonez - zawiera jaja, gorczycę) - wyrób własny, kiełki z pora i rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną. Mandarynka, woda. Zupa brokułowa (seler, śmietana 18%) z zacierką (mąka pszenna, jaja), kotlet devolay (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z rzodkiewką i sosem jogurtowym (jogurt naturalny), kompot owocowy.  Ryż na mleku z sosem truskawkowym - wyrób własny,  jabłko.

Środa

24.02.2021

Chleb chłopski  (pszenica, żyto) z masłem, ser biały w plastrach, pomidorki koktajlowe, szczypiorek,  kakao z mlekiem / herbata z cytryną.  Biała rzodkiew do chrupania, woda. Zupa  gulaszowa na szynce wieprzowej (seler, śmietana 18%)  z ziemniakami i natką pietruszki,   naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) ze szpinakiem i serem fetą (zawiera mleko), sos  czosnkowy (jogurt naturalny), pomidor w ćwiartkę, kompot owocowy.     Chleb kukurydziany (pszenica) z masłem,  pasta z mięsa - wyrób własny, ogórek kiszony, herbata z owoców leśnych.

Czwartek

25.02.2021

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, weka (pszenica) z masłem, dżem brzoskwiniowy (słodzony jabłkiem), herbata z cytryną. Kiwi, woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%) z ryżem i natką pietruszki, polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienno - gryczana,  buraczki zasmażane (mąka pszenna), kompot owocowy. 

 

Jabłko pieczone z powidłami śliwkowymi,  sos jogurtowo-śmietanowy, (jogurt naturalny, śmietana18%), kanapka z masłem.

Piątek

26.02.2021

Bułka ziarnista (mąka pszenna) z masłem,  pasta jajeczna (jaja, majonez- zawiera jaja i gorczycę) ze  szczypiorkiem,  kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata  z cytryną.  Marchewka do chrupania, woda. Żurek  (seler, śmietana 18%) z białą kiełbasą i ziemniakami, makaron tagliatelle (mąka pszenna, jaja) z łososiem i pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%), papryka kolorowa w słupkach, kompot owocowy. Ciasto drożdżowe z kruszonką (jaja, mleko, mąka pszenna), kefir, gruszka.

W/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.

 

Ostatnia aktualizacja: 2021-02-19