Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 23.06.2025 |
Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), śmietankowy serek Almette z łososiem, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti -pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim (mięso wieprzowe), papryka żółta w słupki, kompot owocowy. |
Chleb orkiszowy (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, sezam) z masłem ( z mleka), kiełbasa wiejska, sałata zielona, herbatka poziomkowa. |
Wtorek 24.06.2025
|
Chleb Baranowicki (mąka pszenna) z masłem (z mleka), pasztet z indyka, ogórek zielony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Arbuz, woda. |
Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z kaszą jęczmienną (jęczmień) i natką pietruszki, podudzie z kurczaka pieczone w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18 % - z mleka), kompot owocowy. |
Koktajl owocowy (jogurt naturalny-mleko, śmietana 18%-mleko) - wyrób własny, chrupki kukurydziane. |
Środa 25.06.2025 |
Bułka grahamka (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna, pomidor malinowy, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. |
Marchewka do chrupania, woda. |
Zupa ogórkowa na kurczaku (seler, śmietana 18%- mleko) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron świderki (mąka pszenna, jaja) z białym serem (mleko) i masłem (mleko), kompot owocowy. |
Pizza (mąka pszenna) z szynką, warzywami (papryka kolorowa, kukurydza, rukola) i żółtym serem (z mleka) - wyrób własny, lemoniada pomarańczowo- cytrynowa z miętą. |
Czwartek 26.06.2025 |
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z jajek (jaja, majonez zawiera jaja i gorczycę), cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. | Ogórek zielony, woda. | Krem z białych warzyw (seler, śmietana 18%- z mleka) z grzankami (mąka pszenna) i natką pietruszki, bryzol wieprzowy z cebulką (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z selera (śmietana 18% - z mleka, jogurt naturalny - z mleka), kompot owocowy. | Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem - wyrób własny, ser biały (z mleka) w kostkę, wafle ryżowe. |
Piątek 27.06.2025 |
Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka żytnia, pszenna) z masłem (z mleka), twarożek z sera białego (z mleka) z czosnkiem - wyrób własny, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Kalarepka, woda. | Rosołek (seler) z zacierką (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, ryba Miruna smażona (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, kompot owocowy. | Mini drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, mleko, jaja), herbatka malinowa, pół banana. |
Poniedziałek 30.06.2025 |
Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia, sojowa) z masłem (mleko), kurczak zapiekany na mąśle, sałata zielona, pomidor, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Marchewka do chrupania, woda. | Zupa koperkowa (seler, śmietana 18%-mleko) z ryżem i natką pietruszki, fasolka szparagowa po myśliwsku z kiełbasą głogowską z szynki, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. | Bułeczka drożdżowa z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jaja), maślanka owocowa, ćwiartka jabłka. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |