|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 22.02.2021 |
Chleb mlekuś (pszenica) z masłem, szynka Bracka, pomidor, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. | Jabłko, woda. | Zupa ziemniaczana (seler, śmietana 18%), spaghetti (mąka pszenna, jaja) z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. | Bułeczka (pszenica) czosnkowa z serem żółtym, papryka czerwona w słupki, herbatka poziomkowa. |
Wtorek 23.02.2021 |
Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem, sałatka jarzynowa (seler, jajko, majonez - zawiera jaja, gorczycę) - wyrób własny, kiełki z pora i rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną. | Mandarynka, woda. | Zupa brokułowa (seler, śmietana 18%) z zacierką (mąka pszenna, jaja), kotlet devolay (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z rzodkiewką i sosem jogurtowym (jogurt naturalny), kompot owocowy. | Ryż na mleku z sosem truskawkowym - wyrób własny, jabłko. |
Środa 24.02.2021 |
Chleb chłopski (pszenica, żyto) z masłem, ser biały w plastrach, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. | Biała rzodkiew do chrupania, woda. | Zupa gulaszowa na szynce wieprzowej (seler, śmietana 18%) z ziemniakami i natką pietruszki, naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) ze szpinakiem i serem fetą (zawiera mleko), sos czosnkowy (jogurt naturalny), pomidor w ćwiartkę, kompot owocowy. | Chleb kukurydziany (pszenica) z masłem, pasta z mięsa - wyrób własny, ogórek kiszony, herbata z owoców leśnych. |
Czwartek 25.02.2021 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, weka (pszenica) z masłem, dżem brzoskwiniowy (słodzony jabłkiem), herbata z cytryną. | Kiwi, woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%) z ryżem i natką pietruszki, polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienno - gryczana, buraczki zasmażane (mąka pszenna), kompot owocowy. |
Jabłko pieczone z powidłami śliwkowymi, sos jogurtowo-śmietanowy, (jogurt naturalny, śmietana18%), kanapka z masłem. |
Piątek 26.02.2021 |
Bułka ziarnista (mąka pszenna) z masłem, pasta jajeczna (jaja, majonez- zawiera jaja i gorczycę) ze szczypiorkiem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. | Marchewka do chrupania, woda. | Żurek (seler, śmietana 18%) z białą kiełbasą i ziemniakami, makaron tagliatelle (mąka pszenna, jaja) z łososiem i pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%), papryka kolorowa w słupkach, kompot owocowy. | Ciasto drożdżowe z kruszonką (jaja, mleko, mąka pszenna), kefir, gruszka. |
W/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |