Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

23.06.2025

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), śmietankowy serek Almette z łososiem, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata  z cytryną. 

Jabłko, woda.

Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti -pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim (mięso wieprzowe), papryka żółta w słupki, kompot owocowy.

Chleb orkiszowy (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, sezam) z masłem ( z mleka), kiełbasa wiejska, sałata zielona, herbatka poziomkowa.

Wtorek

24.06.2025

 

 

 

Chleb Baranowicki (mąka pszenna) z masłem (z mleka), pasztet z indyka, ogórek zielony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Arbuz, woda.

Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z kaszą jęczmienną (jęczmień) i natką pietruszki, podudzie z kurczaka pieczone w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18 % - z mleka), kompot owocowy.

Koktajl owocowy (jogurt naturalny-mleko, śmietana 18%-mleko) - wyrób własny,  chrupki kukurydziane.

Środa

25.06.2025

Bułka grahamka (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna, pomidor malinowy, kakao z mlekiem/herbata  z cytryną. 

Marchewka do chrupania, woda.

Zupa ogórkowa na kurczaku  (seler, śmietana 18%- mleko)  z ziemniakami i natką pietruszki, makaron świderki (mąka pszenna, jaja) z białym serem (mleko) i masłem (mleko), kompot owocowy.

Pizza (mąka pszenna) z  szynką, warzywami (papryka kolorowa, kukurydza, rukola)  i żółtym serem (z mleka) - wyrób własny,  lemoniada pomarańczowo- cytrynowa z miętą.

Czwartek

26.06.2025

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z  jajek (jaja, majonez zawiera jaja i gorczycę), cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną.  Ogórek zielony, woda. Krem z białych warzyw (seler, śmietana 18%- z mleka) z grzankami (mąka pszenna) i natką pietruszki, bryzol wieprzowy z cebulką (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z selera (śmietana 18% - z mleka, jogurt naturalny - z mleka), kompot owocowy. Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem - wyrób własny, ser biały (z mleka) w kostkę, wafle ryżowe.

Piątek

27.06.2025

Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka żytnia, pszenna) z masłem (z mleka), twarożek z sera białego (z mleka) z czosnkiem - wyrób własny, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Kalarepka, woda. Rosołek (seler) z zacierką (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, ryba Miruna smażona (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, kompot owocowy.  Mini drożdżówka z białym serem  (mąka pszenna, mleko, jaja), herbatka malinowa, pół banana.

Poniedziałek

30.06.2025

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia, sojowa) z masłem (mleko), kurczak zapiekany na mąśle, sałata zielona, pomidor, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Marchewka do chrupania, woda. Zupa koperkowa (seler, śmietana 18%-mleko) z ryżem i natką pietruszki, fasolka szparagowa po myśliwsku z kiełbasą głogowską z szynki, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy.  Bułeczka drożdżowa z kruszonką (mąka pszenna, mleko, jaja), maślanka owocowa, ćwiartka jabłka.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.