Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Kontrast
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

02.08.2021

Bułka wodna (pszenica) z masłem,  ryba z makreli w oleju,  rzodkiewka, papryka czerwona, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. Marchewka do chrupania, woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%)  z ryżem i natką pietruszki,  gulasz wieprzowy (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, ogórek małosolny, kompot owocowy.  Jabłko pieczone z powidłami śliwkowymi,  sos jogurtowo-śmietanowy, (jogurt naturalny, śmietana18%), kanapka z masłem.

Wtorek

03.08.2021

Chleb żytnio- słonecznikowy  (pszenica, żyto) z masłem, szynka wiejska, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto- zawierają gluten) z mlekiem/  herbata  z cytryną. Ogórek zielony, woda. Botwinka (seler, śmietana 18%) na kurczaku z ziemniakami, naleśniki (jaja, mleko, mąka pszenna) z białym serem i  sosem truskawkowym, pół nektarynki,  kompot owocowy.  Weka (pszenica) z masłem, sałata zielona, ser żółty, ketchup, herbatka  z owoców leśnych. 

Środa

04.08.2021

Chleb słonecznikowy  (pszenica ) z masłem, pasta jajeczna  (jajko, majonez zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny) z cebulką zieloną, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Winogrona zielone, woda. Zupa krem z białych warzyw (seler, śmietana 18%) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja), roladki z indyka ze szpinakiem i serem fetą,  puree ziemniaczane z koperkiem, surówka z marchwi i jabłka,  kompot owocowy. Budyń waniliowy z prawdziwą wanilią  (mleko) z sosem malinowym- wyrób własny,  chrupki kukurydziane.

Czwartek

05.08.2021

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (pszenica) z masłem, dżem brzoskwiniowy słodzony jabłkiem, herbata  z cytryną. Arbuz, woda. Zupa grysikowa (seler), bitki cielęce w sosie pieczeniowym (mąka pszenna),  kasza pęczak (jęczmień), buraczki gotowane, kompot owocowy.  Chałka  drożdżowa z kruszonką  (mąka pszenna, jaja), z masłem, mleko, ćwiartka gruszki. 

Piątek

06.08.2021

Bułka ziarnista (żyto, pszenica) z masłem, ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem,  mleko/ herbata z cytryną.    Kalarepka, woda. Zupa kalafiorowa (seler, śmietana 18%) z makaronem (mąka pszenna, jaja)  i natką pietruszki, ryba Miruna smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot owocowy.  Jogurt naturalny  z miodem, kanapka z masłem, banan.

Poniedziałek

09.08.2021

Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem,  polędwica tradycyjna, ogórek zielony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. Ananas, woda. Zupa krupnik na kurczaku (jęczmień, seler) z ziemniakami i natką pietruszki, kotlet schabowy smażony (mąka pszenna, jaja), ziemniaki  z koperkiem, fasolka szparagowa z masełkiem, kompot owocowy. Kisiel borówkowy- wyrób własny  (mąka pszenna), ser biały w kostkę, kanapka z masłem, gruszka.

Wtorek

10.08.2021

Bułka grahamka (pszenica, żyto) z masłem, pasta jarzynowa (seler, majonez - zawiera jaja i gorczycę) z groszkiem zielonym i ogórkiem kiszonym, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Melon, woda. Zupa krem z cukinii (seler, śmietana 18%) z zacierką (mąka pszenna, jaja), sznycel wieprzowy (jaja, mąka pszenna), młode ziemniaczki z koperkiem, marchewka gotowana (mąka pszenna),  kompot owocowy  Kasza kuskus (pszenica) z jogurtem  truskawkowym (jogurt naturalny, śmietana 18%) -  wyrób własny.

Środa

11.08.2021

Weka (pszenica) z masłem, pasta z ryby wędzonej z białym serem, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto- zawierają gluten) z mlekiem/  herbata  z cytryną. Ogórek zielony, woda. Zupa kapuśniak  (seler)  z kiełbasą podwawelska, ziemniakami  i  natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna, jaja)  ze szpinakiem i serem fetą,  pomidor w ćwiartkę, kompot owocowy.   Chleb orkiszowy (pszenica, orkisz) z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa.

Czwartek

12.08.2021

Zupa mleczna z kaszą manną (pszenica), chleb kukurydziany (pszenica) z masłem, dżem morelowy - słodzony jabłkiem, herbata  z cytryną. Pomidorki koktajlowe, woda. Zupa ogórkowa  (seler, śmietana 18%)  z ziemniakami i natką pietruszki, kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i warzywami (papryka czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki),  ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy.  Gruszka pieczona z powidłami śliwkowymi,  sos jogurtowo-śmietanowy, (jogurt naturalny, śmietana18%), kanapka z masłem.

Piątek

13.08.2021

Bułka tradycyjna  (żyto, pszenica) z masłem, kremowy serek śmietankowy Almette,pomidor, cebulka zielona,  mleko/herbata z cytryną. Winogrona różowe, woda. Zupa koperkowa (seler, śmietana 18%) na kurczaku z makaronem literki (jaja, mąka pszenna), kotleciki z jaj (jaja, pszenica), ziemniaki z koperkiem, surówka z  białej kapusty z dodatkiem marchewki i kukurydzy, kompot owocowy. Mini drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, mleko, jaja), kefir, arbuz.

Poniedziałek

16.08.2021

Chleb krakowski (pszenica, żyto) z masłem, kiełbasa drobiowa, pomidor, cebulka zielona, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa Kubusiowa (seler, śmietana 18%) z zacierką (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kurczak curry, ryż brązowy,  brokuły gotowane z masłem,  kompot owocowy.  Owsianka na mleku z sosem borówkowym.

Wtorek

17.08.2021

Bułka kajzerka  (pszenica) z masłem,  pasta z jaj i wędzonki ( jaja, jogurt naturalny, majonez- zawiera jaja i gorczycę), rzodkiewka, szczypiorek,  kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.     Ogórek zielony, woda. Rosołek (seler) z tartym ciastem (mąka pszenna, jaja)  z natką pietruszki, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą podwawelską,  jajkiem  i sosem czosnkowym (jogurt naturalny), ogórek małosolny,  kompot owocowy.  Mus brzoskwiniowy (mąka pszenna)- wyrób własny, ser biały  w słupki, kanapka z masłem.

Środa

18.08.2021

Chleb słonecznikowy  (pszenica ) z masłem, pasztet wieprzowy z żurawiną, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Pomidorki koktajlowe,   woda. Zupa grochowa na boczku (seler) z makaronem (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, knedle ze śliwkami (mąka pszenna, jaja) z masłem i bułką tartą (pszenica),  kompot owocowy.  Sałatka grecka (sałata zielona, pomidorki koktajlowe, ser feta, oliwki czarne, oliwa z oliwek), weka (pszenica) z masłem, herbatka malinowa. 

Czwartek

19.08.2021

Zupa mleczna z ryżem, bułka grahamka (pszenica, żyto) z masłem, dżem truskawkowy -  słodzony jabłkiem, herbata z cytryną. Morele, woda. Barszcz czerwony po ukraińsku (seler, śmietana 18%) z fasolą, pieczone  podudzia z kurczaka, ziemniaki z koperkiem,  mizeria (jogurt naturalny, śmietana 18%), kompot owocowy.  Jabłko pieczone z powidłami śliwkowymi i sosem waniliowym  (jogurt naturalny, śmietana18%), kanapka z masłem.

Piątek

20.08.2021

Bułka wodna (pszenica) z masłem, ryba-makrela w pomidorach, ogórek małosolny,  kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.     Gruszka, woda. Zupa kapuśniak (seler, śmietana 18%)  z boczkiem wędzonym i  ziemniakami,  makaron tagliatelle (mąka pszenna, jaja) z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem, kompot owocowy.  Ciasto  drożdżowe  z kruszonką i truskawkami (pszenica, jaja, mleko), maślanka owocowa,  arbuz.

Poniedziałek

23.08.2021

Chleb kukurydziany (pszenica) z masłem , szynka Bracka, papryka czerwona, sałata zielona, kakao  z mlekiem / herbata z cytryną. Arbuz, woda. Zupa ziemniaczana  (seler, śmietana 18%) z natką pietruszki, filet z indyka  duszony w ziołach, kasza jęczmienna pęczak (jęczmień), sałatka szwedzka, kompot owocowy. Budyń czekoladowy (mleko, mąka pszenna, jaja), morele, chrupki kukurydziane.

Wtorek

24.08.2021

Chleb baranowicki (pszenica, żyto) z masłem, rzodkiewka, parówki wieprzowe z szynki     (100% mięsa z szynki) z ketchupem, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa krem z pora (seler) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja)  i  natką pietruszki, kuleczki strogonowa z sosem pieczarkowym, ziemniaki z koperkiem, sałatka z buraczków czerwonych,  kompot owocowy.  Bułeczki maślane z kruszonką (pszenica, jaja, mleko), kefir, morele.

Środa

25.08.2021

Chleb mlekuś (pszenica) z masłem, jajko na twardo, cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną. Kalarepka, woda. Rosół (seler, wołowina) z makaronem nitki (jaja, pszenica) i natką pietruszki, pizza (mąka pszenna) z warzywami (papryka kolorowa, kukurydza, rukola) z kurczakiem  i serem żółtym - wyrób własny,  kompot owocowy.  Koktajl borówkowy  (jogurt naturalny, śmietana 12%) - wyrób własny, bułka kajzerka z masłem.

Czwartek

26.08.2021

Zupa mleczna z zacierką (jaja, mąka pszenna, jaja), weka (pszenica) z masłem, dżem porzeczkowy - słodzony jabłkiem, herbata z cytryną. Marchewka, woda. Zupa krupnik na kurczaku (jęczmień, seler) z ziemniakami i natką pietruszki, lasagne (mąka pszenna, jaja) z mięsem mielonym (wieprzowym) w sosie bolońskim, papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy. Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem, ser żółty w słupki, kabanos drobiowo- wieprzowy, talerz warzyw (papryka żółta i zielona, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe), herbata owocowa.

Piątek

27.08.2021

Chleb orkiszowy  (pszenica, orkisz, żyto) z masłem, twarożek z sera białego z czosnkiem - wyrób własny, cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata z cytryną.  Rzodkiewka, woda, Zupa grysikowa (seler), ryba Miruna smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka Colesław (majonez zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny), kompot owocowy.  Mini drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, mleko, jaja), lemoniada cytrynowa- wyrób własny, jabłko.

Poniedziałek

30.08.2021

Chleb kukurydziany (pszenica) z masłem,  szynka Bracka, papryka czerwona, sałata zielona, kakao  z mlekiem / herbata z cytryną. Jabłko, woda. Zupa kalafiorowa (seler, śmietana 18%) z makaronem (mąka pszenna, jaja)  i natką pietruszki, eskalopki drobiowe w cieście ( mąka pszenna, jaja, mleko), ziemniaki, sałata lodowa w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny, śmietana 18%), kompot owocowy. Grysik na mleku, z sosem truskawkowym, gruszka.

Wtorek

31.08.2021

Zupa mleczna z zacierką (jaja, mąka pszenna, jaja), weka (pszenica) z masłem, dżem  brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, herbata z cytryną. Ogórek zielony w słupki, woda. Botwinka (seler, śmietana 18%) z ziemniakami, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym (jaja, mąka pszenna), kasza jęczmienna na sypko (jęczmień), surówka z marchewki i jabłka,  kompot owocowy.  Chałka drożdżowa z kruszonką (pszenica, jaja, mleko) z masłem, mleko, arbuz.

Środa

01.09.2021

Bułka kajzerka (pszenica) z masłem, serek śmietankowy Puszysty, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata z cytryną.  Pół banana, woda. Zupa kalafiorowa (seler, śmietana 18%) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti (mąka pszenna, jaja) z mięsem wieprzowym, żółtym serem w sosie pomidorowym, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. Chleb mlekuś (pszenica) z masłem, kiełbasa wiejska, rzodkiewka, herbata owoce leśne.

Czwartek

02.09.2021

Chleb  graham (pszenica, żyto) z masłem, kiełbasa szynkowa z Bobrownik, pomidor, cebulka zielona, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Winogrona, woda. Zupa krem z brokułów (seler, śmietana 18%) z  groszkiem ptysiowym (pszenica, jaja), filet z indyka w sosie pieczeniowym (jogurt naturalny, śmietana18%), kasza pęczak (jęczmień), surówka z selera (jogurt naturalny, śmietana 18%), kompot owocowy. Kisiel truskawkowy- wyrób własny, kanapka z masłem, ser biały w kostkę.

Piątek

03.09.2021

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (żyto, pszenica) z masłem,  twarożek ze szczypiorkiem (ser biały, jogurt naturalny, śmietana 18%)- wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną. Arbuz, woda, Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%)  z zacierką (jaja, mąka pszenna) i natką pietruszki, ryba Miruna grillowana w sosie porowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej (majonez zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny), kompot owocowy.  Mini drożdżówka z białym serem (jaja, mleko, mąka pszenna), soczek marchwiowy, winogrona.

W/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.

 

Ostatnia aktualizacja: 2021-07-31