Kontrast
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

23.10.2020

Bułka wodna (mąka pszenna) z masłem, pasta z ryby makreli wędzonej, sera białego (mleko) i ogórka zielonego (jogurt naturalny), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata z cytryną. Śliwki, woda. Zupa fasolowa (seler, śmietana 18%) z boczkiem wędzonym i ziemniakami, makaron penne (mąka pszenna, jaja) ze szpinakiem i serem feta (mleko), sałatka z pomidorów (śmietana 18%, jogurt naturalny, majonez - zawiera jaja i gorczycę), kompot owocowy. Jogurt naturalny  (mleko) z miodem, musli zbożowe- wyrób własny (płatki owsiane, owoce suszone -orzechy), banan. 

Poniedziałek

26.10.2020

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), bułka ziarnista (mąka pszenna, żytnia) z masłem i dżemem truskawkowym (słodzony jabłkiem), herbata z cytryną. Jabłko, woda. Zupa wielowarzywna  (seler, śmietana 18%) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti (mąka pszenna, jaja) z mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, papryka zielona w słupki, kompot owocowy. Ciasto szarlotka (mąka pszenna, jaja), maślanka owocowa do picia.

Wtorek

27.10.2020

Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem, kiełbasa z piersi kurczaka, pomidor, cebulka zielona, kakao z mlekiem/  herbata z cytryną.  Kalarepka do chrupania, woda. Zupa krem z białych warzyw (seler, śmietana 18%) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja), gulasz z indyka, ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka, kompot owocowy. Kasza kuskus (pszenica) z koktajlem  bananowo -truskawkowym (jogurt naturalny, śmietana 18%)-  wyrób własny.

Środa

28.10.2020

Chleb góralski (mąka pszenna, żytnia) z masłem, szynka kniazia, sałata zielona, rzodkiewka, mleko / herbata z cytryną.  Ogórek zielony w talarki do chrupania, woda. Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i koperkiem, pierogi ruskie (mąka pszenna, ser biały, jaja)- wyrób własny, winogrona, kompot owocowy.  Weka  (mąka pszenna) z masłem, kabanos drobiowy, ser żółty  w słupki, papryka kolorowa,  herbata malinowa.

Czwartek

29.10.2020

Chleb orkiszowy (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa) z masłem, pasztet królewski, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata z cytryną. Kiwi,  woda. Zupa brokułowa (seler, śmietana 18%) z zacierką, kotlet devolay (ser żółty, jaja, mąka pszenna),  puree  z ziemniaków (mleko, masło)  z koperkiem, mix sałat z sosem vinegrette, kompot owocowy. 

 

Budyń malinowy (mleko)- wyrób własny, ananas, chrupki kukurydziane.

Piątek

30.10.2020

Bułka wodna (pszenica) z masłem,  pasta jajeczna  (jajko, majonez zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny) ze szczypiorkiem, kakao  z mlekiem/herbata z cytryną.  Pomidorki koktajlowe, woda. Zupa pomidorowa  (seler, śmietana 18%-zawiera mleko) na kurczaku z ryżem,  ryba Miruna grillowana w sosie porowym (śmietana 18%), kasza pęczak (jęczmień), surówka z marchewki, kompot owocowy.  Mini drożdżówka z serem (jaja, mleko, mąka pszenna), Actimel owocowy (mleko), mandarynka.

W/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.

 

Ostatnia aktualizacja: 2020-10-23