Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

17.11.2025

Chleb góralski (mąka pszenna, jęczmienna) z masłem (z mleka), szynka bacy, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  Marchewka, woda. Krupnik (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, łazanki (mąka pszenna, jaja) z mięsem wieprzowym, kapustą i cebulką, papryka czerwona, kompot owocowy. Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), szynka z liściem, pomidor, herbatka malinowa.

Wtorek

18.11.2025

Chleb orkiszowy  (mąka pszenna, żytni, sojowa) z masłem (z mleka), jajko na twardo, kiełki lucerny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.

Gruszka, woda.

Zupa gulaszowa (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, ryż zapiekany z  jabłkami, cynamonem i sosem jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny (z mleka), śmietana 18%- z mleka), kompot z wiśni.

Stół Szwedzki: weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), kabanos wieprzowy,  talerz warzyw (papryka żółta, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony), herbatka ziołowa.

Środa

19.11.2025

Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja, sezam) z masłem (z mleka), ser biały  (z mleka) w plastrach z miodem, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.

Biała rzepa, woda.

Rosół (seler) z makaronem (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki,  kotlet schabowy (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, mizeria ( jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18 % - z mleka), kompot owocowy. 

Koktajl owocowy - wyrób własny (jogurt naturalny - z mleka), bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka).

Czwartek

20.11.2025

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. Mandarynka, woda. Zupa krem z  białych warzyw (seler, śmietana 30 %-z mleka) z prażonym słonecznikiemi natką  pietruszki, kluseczki leniwe (ser biały-z mleka, mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka), ćwiartka pomarańczy, kompot z czarnej porzeczki. Jabłko pieczone z powidłami i sosem śmietanowo- jogurtowym (śmietana 18%-mleko,  jogurt naturalny- mleko), pieczywo chrupkie ( mąka pszenna, żytnia).

Piątek

21.11.2025

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), pasta z tuńczyka - (jaja, majonez - zawiera jaja i gorczycę) - wyrób własny, ogórek kiszony, kakao z mlekiem/herbat z cytryną.  Papryka kolorowa w słupki, woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18 %-  z mleka)  z ryżem i natką pietruszki,  jajko w sosie chrzanowym (mąka pszenna, śmietana 18%-mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka  z marchwi i jabłka, kompot owocowy. Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym- wyrób własny, chrupki kukurydziane, pół banana.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.