Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Piątek 12.09.2025 |
Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ryba makrela w pomidorach, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. | Morele, woda. | Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami (mąka pszenna) i natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), papryka czerwona w słupki, kompot owocowy. | Jogurt naturalny (mleko) z musem malinowym - wyrób własny, 1/2 bułeczki cynamonowej (mąka pszenna, jaja, mleko).. |
Poniedziałek 15.09.2025 |
Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Bracka, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zupa jarzynowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna), filet z indyka w sosie śmietanowym (śmietana 30%-z mleka)z pieczarkami i brokułami, kompot z czarnej porzeczki. |
Babka piaskowa (mąka pszenna, jaja), mleko, banan. |
Wtorek 16.09.2025
|
Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytni, mleko) z masłem (z mleka), jajko na twardo, kiełki z lucerny, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. |
Gruszki, woda. |
Rosołek z tartym ciastem na kurczaku (mąka pszenna, jaja, seler) i natką pietruszki, schab pieczony ze śliwką w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów z cebulką zieloną, kompot owocowy. |
Kasza manna (pszenica) na mleku na gęsto z sosem borówkowym - (wyrób własny). |
Środa 17.09.2025 |
Weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), ser biały (z mleka) z miodem, rzodkiewka do chrupania, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem /herbata z cytryną. |
Mini marchewka do chrupania, woda. |
Zupa fasolowa z kiełbasą głogowska z szynki (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i sosem jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny -z mleka), śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy. |
Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna, sałata zielona, papryka żółta, herbatka miętowa z mango i pomarańczą. |
Czwartek 18.09.2025 |
Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), szynka z czarnuszką, pomidorki koktajlowe, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Śliwki, woda. | Zupa koperkowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, gulasz z szynki wieprzowej (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. | Mus brzoskwiniowy - wyrób własny, chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, mleko) |
Piątek 19.09.2025 |
Chleb kukurydziany (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z awokado i jajka - wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. | Brzoskwinie, woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z makaronem (mąka pszenna) i natką pietruszki, ryba Miruna po grecku, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, kompot wiśniowy. | Bio jogurt owocowy (z mleka), chrupki kukurydziane, ćwiartka jabłka. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |