Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

12.12.2025

Chleb żytni z miodem (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ser biały (z mleka) z miodem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  Gruszka, woda. Zupa fasolowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- z mleka), surówka z pomidorów, kompot owocowy. Obwarzanek z sezamem (mąka pszenna, sezam), maślanka owocowa ( z mleka), pomarańcze.

Poniedziałek

15.12.2025

Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, papryka czerwona,  kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa kalafiorowa (seler, jęczmień) na kurczaku  z ziemniakami i natką pietruszki, paprykarz z indyka (mąka pszenna), ryż na sypko, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot wiśniowy. Ciasto drożdżowe z kruszonką  (jaja, mąka, mleko), koktajl owocowy (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18 % - z mleka).

Wtorek

16.12.2025

Chleb góralski (mąka pszenna, żytnia, jęczmień) z masłem (z mleka), pasztet królewski z żurawiną, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną.

Gruszka,  woda.

Żurek (seler, śmietana 18%- z mleka, mąka żytnia) z białą kiełbasą, ziemniakami i natką pietruszki, pierogi z truskawkami (mąka pszenna, jaja) w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18% - z mleka), kompot owocowy.  

Mini drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, jaja, mleko), sok jabłkowy.

Środa

17.12.2025

Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia, sezam, soja) z masłem (z mleka), pasta jarzynowa (seler, jaja, jogurt naturalny-z mleka, majonez-zawiera jaja i gorczycę), cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Pomarańcza, woda.

Barszcz czerwony (seler, śmietana 18%-z mleka) z fasolą, ryba Miruna smażona (jajko, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką,  kompot owocowy

Piernik świąteczny  (mąka pszenna, jaja), actimel (z mleka), ćwiartka mandarynki.

Czwartek

18.12.2025

Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek Almette z ziołami (z mleka)  z rzodkiewką i szczypiorkiem (jogurt naturalny - z mleka), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. Papryka żółta i czerwona w słupki, woda. Rosołek (seler) z zacierką (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, schab ze śliwką w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), surówka z selera (śmietana 18 % - z mleka), kompot owocowy.   Cynamonka (mąka pszenna, jaja, mleko), ser żółty w słupki (z mleka), sok owocowy.

Piątek

19.12.2025

Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, sezam, soja) z masłem (z mleka), pasta z ryby Makreli wędzonej i sera białego (z mleka) z cebulką zieloną - wyrób własny, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  Marchewka, woda. Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami (mąka pszenna) i natką pietruszki,  makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), papryka czerwona  w słupki, kompot owocowy. Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, ćwiartka jabłka.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.