Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18.11.2024

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek śmietankowy Almette (z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Marchewka, woda.

Zupa ziemniaczana (seler, śmietana18%- mleko) z natką pietruszki, spaghetti bolognese  z mięsem wieprzowym, serem żółtym (mleko) i sosem beszamelowym (mąka pszenna, masło- mleko, mleko), ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy.

Chleb kukurydziany (mąka pszenna) z masłem (mleko), szynka z liściem, papryka żółta,  herbatka malinowa.

Wtorek

19.11.2024

Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytni, mleko) z masłem (z mleka), jajko na twardo,  kiełki z pora, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.

Jabłko, woda.

Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z kaszą jęczmienną (jęczmień) i natką pietruszki, schab pieczony ze śliwką w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów z cebulką zieloną, kompot owocowy.

Koktajl owocowy - wyrób własny (jogurt naturalny - z mleka), bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka).

Środa

20.11.2024

Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa szynkowa, pomidor, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.

Mandarynka,  woda.

Zupa kapuśniak na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, ryż zapiekany z  jabłkami, cynamonem i sosem jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny (z mleka), śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy.    

Stół szwedzki: weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), kabanos wieprzowy,  talerz warzyw (papryka żółta, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony), herbatka ziołowa.

Czwartek

21.11.2024

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia, soja) z masłem (z mleka), ser biały (z mleka) w plastrach z miodem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną.

Ogórek zielony, woda.

Zupa koperkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i  natką pietruszki, filet z kurczaka po seczuańsku z warzywami (fasola czerwona, papryka kolorowa, marchew, cebulka zielona, kasza bulgur (pszenica), kompot owocowy.

Jabłko pieczone z powidłami i sosem śmietanowo- jogurtowym (śmietana 18%-mleko,  jogurt naturalny- mleko), pieczywo chrupkie (mąka pszenna, żytnia).

Piątek

22.11.2024

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), pasta z awokado i jaj - wyrób własny, szczypiorek,  kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Papryka kolorowa w słupki, woda. Zupa krem z brokułów (seler, śmietana 30%- mleko) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, ryba Miruna smażona (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej  i marchewki, kompot owocowy.  Chałka pszenna (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (z mleka), mleko (z mleka), melon.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.