Jadłospis
|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
|
Piątek 21.11.2025 |
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), pasta z tuńczyka - (jaja, majonez - zawiera jaja i gorczycę) - wyrób własny, ogórek kiszony, kakao z mlekiem/herbat z cytryną. | Papryka kolorowa w słupki, woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, jajko w sosie chrzanowym (mąka pszenna, śmietana 18%-mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy. | Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym- wyrób własny, chrupki kukurydziane, pół banana. |
|
Poniedziałek 24.11.2025 |
Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), puszysty serek śmietankowy z łososiem (z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Marchewka do chrupania, woda. | Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami, makaron penne (mąka psz enna)z kurczakiem i pieczarkami, w sosie śmietanowym (śmietana 30%-z mleka), pomidor malinowy w ćwiartkę, kompot wiśniowy. | Chleb kukurydziany (mąka pszenna, żytnia, sezam, soja) z masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, papryka żółta, herbatka ziołowa. |
|
Wtorek 25.11.2025 |
Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka) pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, mleko/herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zalewajka (seler, śmietana 18%-z mleka, mąka żytnia) z ziemniakami i natką pietruszki, sztuka mięsa w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), surówka z czerwonej kapusty (majonez zawiera jaja i gorczycę)- wyrób własny, kompot owocowy. |
Drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, mleko, jaja), sok owocowy. |
|
Środa 26.11.2025 |
Bułka ziarnista (mąka żytnia, pszenna, sezam) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Kaki, woda. |
Zupa krem z dyni i batatów (seler, śmietana 30 %-z mleka) z grzankami (mąka pszenna) i natką pietruszki, gnocchi dyniowe (mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka), papryka czerwona w słupki, kompot z czarnej porzeczki. |
Ryż na mleku z sosem borówkowym. |
|
Czwartek 27.11.2025 |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy, ćwiartka gruszki, herbata z cytryną. | Śliwka, woda. | Zupa koperkowa (seler, śmietana 18% - z mleka) z makaronem orzo (mąka pszenna, jaja) z natką pietruszki, sznycel wieprzowy (jaja, pszenica), ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana (mąka pszenna), kompot owocowy. | Budyń waniliowy (mleko, masło-mleko, jaja) z sosem malinowym - wyrób własny, chrupki kukurydziane. |
|
Piątek 28.11.2025 |
Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (z mleka), serek Almette z ziołami (z mleka), kiełki z rzodkiewki, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. | Ananas, woda. | Zupa ryż na rosole (seler) i natką pietruszki, kotleciki rybne-ryba Miruna w sosie koperkowym (jajko, mąka pszenna, śmietana 18 %- mleko), ziemianki z koperkiem, sałatka z buraczków czerwonych - wyrób własny, kompot owocowy. | Bułeczki cynamonowe (mąka pszenna, mleko, jaja), mleko, ćwiartka jabłka. |
|
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
|
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |
||||
