Jadłospis
|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
|
Poniedziałek 17.11.2025 |
Chleb góralski (mąka pszenna, jęczmienna) z masłem (z mleka), szynka bacy, rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. | Marchewka, woda. | Krupnik (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, łazanki (mąka pszenna, jaja) z mięsem wieprzowym, kapustą i cebulką, papryka czerwona, kompot owocowy. | Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), szynka z liściem, pomidor, herbatka malinowa. |
|
Wtorek 18.11.2025 |
Chleb orkiszowy (mąka pszenna, żytni, sojowa) z masłem (z mleka), jajko na twardo, kiełki lucerny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. |
Gruszka, woda. |
Zupa gulaszowa (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i sosem jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny (z mleka), śmietana 18%- z mleka), kompot z wiśni. |
Stół Szwedzki: weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), kabanos wieprzowy, talerz warzyw (papryka żółta, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony), herbatka ziołowa. |
|
Środa 19.11.2025 |
Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja, sezam) z masłem (z mleka), ser biały (z mleka) w plastrach z miodem, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Biała rzepa, woda. |
Rosół (seler) z makaronem (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kotlet schabowy (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, mizeria ( jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18 % - z mleka), kompot owocowy. |
Koktajl owocowy - wyrób własny (jogurt naturalny - z mleka), bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka). |
|
Czwartek 20.11.2025 |
Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. | Mandarynka, woda. | Zupa krem z białych warzyw (seler, śmietana 30 %-z mleka) z prażonym słonecznikiemi natką pietruszki, kluseczki leniwe (ser biały-z mleka, mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka), ćwiartka pomarańczy, kompot z czarnej porzeczki. | Jabłko pieczone z powidłami i sosem śmietanowo- jogurtowym (śmietana 18%-mleko, jogurt naturalny- mleko), pieczywo chrupkie ( mąka pszenna, żytnia). |
|
Piątek 21.11.2025 |
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), pasta z tuńczyka - (jaja, majonez - zawiera jaja i gorczycę) - wyrób własny, ogórek kiszony, kakao z mlekiem/herbat z cytryną. | Papryka kolorowa w słupki, woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, jajko w sosie chrzanowym (mąka pszenna, śmietana 18%-mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy. | Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym- wyrób własny, chrupki kukurydziane, pół banana. |
|
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
|
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |
||||
