Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

12.09.2025

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ryba makrela w pomidorach, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. Morele, woda. Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami (mąka pszenna) i natką pietruszki,  makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), papryka czerwona  w słupki, kompot owocowy. Jogurt naturalny (mleko) z musem malinowym - wyrób własny, 1/2 bułeczki cynamonowej (mąka pszenna, jaja, mleko)..

Poniedziałek

15.09.2025

Chleb Baranowicki  (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Bracka, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  

Jabłko, woda.

Zupa jarzynowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna), filet z indyka w sosie śmietanowym (śmietana 30%-z mleka)z pieczarkami i brokułami, kompot z czarnej porzeczki.

Babka piaskowa (mąka pszenna, jaja), mleko, banan.

Wtorek

16.09.2025

 

 

 

Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytni, mleko) z masłem (z mleka), jajko na twardo, kiełki z lucerny, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. 

Gruszki, woda.

Rosołek z tartym ciastem na kurczaku  (mąka pszenna, jaja, seler) i natką pietruszki, schab pieczony ze śliwką w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów z cebulką zieloną, kompot owocowy.

Kasza manna (pszenica) na mleku na gęsto z sosem borówkowym - (wyrób własny).

Środa

17.09.2025

Weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), ser biały (z mleka) z miodem, rzodkiewka do chrupania, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem /herbata z cytryną.  

Mini marchewka do chrupania,  woda.

Zupa fasolowa z kiełbasą głogowska z szynki (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i sosem jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny -z mleka), śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy.

Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna, sałata zielona, papryka żółta, herbatka miętowa z mango i pomarańczą.

Czwartek

18.09.2025

Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), szynka z czarnuszką, pomidorki koktajlowe, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Śliwki, woda. Zupa koperkowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, gulasz z szynki wieprzowej (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. Mus brzoskwiniowy - wyrób własny, chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, mleko

Piątek

19.09.2025

Chleb kukurydziany  (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z awokado i jajka - wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.    Brzoskwinie, woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z makaronem (mąka pszenna) i natką pietruszki, ryba Miruna po grecku, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, kompot wiśniowy. Bio jogurt owocowy (z mleka), chrupki kukurydziane, ćwiartka jabłka.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.