Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

07.04.2025

Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), szynka z czarnuszką, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa koperkowa na masełku (seler, śmietana  18 %- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, paprykarz z indyka (mąka pszenna), kasza pęczak (jęczmień), surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy.  Ryż na mleku z sosem borówkowym.

Wtorek

08.04.2025

Bułka kajzerka (mąka pszenna, żytnia), pasta z jaj i tuńczyka  (majonez zawiera jaja i gorczycę), kiełki lucerny, kakao z mlekiem / herbata z cytryną.

Mandarynki, woda.

Krem z zielonego groszku (seler, śmietana 30 % - z mleka) z grzankami (mąka pszenna) i natką pietruszki, sznycel wieprzowy (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mini marchewka glazurowana (masło - z mleka), kompot z czarnej porzeczki.

Kisiel truskawkowy- wyrób własny, ser żółty (z mleka) w słupki, chrupki kukurydziane.

Środa

09.04.2025

 

 

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmień) z masłem (z mleka), twarożek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, jogurt naturalny- z mleka) - wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.

Ogórek zielony w słupki, woda.

Zupa neapolitańska (seler, śmietana 30 %- z mleka, jaja, ser żółty - z mleka) z makaronem (mąka pszenna) i natką pietruszki, zapiekanka ziemniaczana z jajkiem  i sosem czosnkowym (jogurt naturalny- z mleka), trio warzywne (brokuły, kalafior i marchewka) z masełkiem (z mleka), kompot owocowy. 

Chleb kukurydziany (mąka pszenna, sezam) i masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, sałata zielona, herbatka rumiankowa z cytryną.

Czwartek

10.04.2025

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem morelowy - słodzony jabłkiem, mandarynki, herbata z cytryną.

Kiwi, woda.

Zupa z fasolki szparagowej na wywarze warzywnym (seler, śmietana 18% -z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, schab pieczony w ziołach w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna na sypko, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot wiśniowy.

Jogurt naturalny (z mleka) z musem malinowym, chrupki kukurydziane, pół banana.

Piątek

11.04.2025

Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z białego sera  mleka) i ryby makreli w pomidorach (jogurt naturalny- z mleka), cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną.  Melon, woda. Barszcz czerwony (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami, białą fasolą i natką pietruszki,  makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy. Szarlotka (mąka pszenna, jaja, masło - z mleka) - wypiek kuchni, herbatka malinowa.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.