Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 19.05.2025 |
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Bracka, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Marchewka do chrupania, woda. |
Zupa ziemniaczana (seler, śmietana 18 % - z mleka) z natką pietruszki, paprykarz z szynki wieprzowej (mąka pszenna), kasza bulgur (pszenica), sałatka z buraczków, kompot owocowy. |
Budyń śmietankowy (mleko, mąka pszenna, jaja) - wyrób własny, z sosem borówkowym, chrupki kukurydziane. |
Wtorek 20.05.2025
|
Chleb chłopski (mąka pszenna) z masłem (z mleka), puszysty serek śmietankowy Almette (z mleka), pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Arbuz, woda. |
Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 18%- mleko) z kaszą jęczmienną, kotlet devolay (ser żółty- z mleka, jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18%- z mleka) kompot owocowy. |
Jabłko pieczone z powidłami, w sosie jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka) z wiórkami kokosa, wafle ryżowe. |
Środa 21.05.2025 |
Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), schab pieczony w ziołach- wyrób własny, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zupa fasolowa (seler) z ziemniakami, kiełbasą głogowską i natką pietruszki, spaghetti carbonara (mąka pszenna, jaja, śmietana 30%- z mleka), brokuły gotowane, kompot owocowy. |
Zapiekanka-bułka kajzerka (mąka pszenna) z żółtym serem (z mleka), szynką, pieczarkami, papryką zieloną i ketchupem, herbata owoce leśne. |
Czwartek 22.05.2025 |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, ćwiartka jabłka, herbata z cytryną. | Kalarepka, woda. | Zupa brokułowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z zacierką (mąka pszenna, jaja) gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, papryka żółta, kompot owocowy. | Grysik (pszenica) na mleku, na gęsto z sosem malinowym - wyrób własny. |
Piątek 23.05.2025 |
Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasta "Awanturka" z białego sera (z mleka) | Gruszka, woda. | Zupa krupnik na kurczaku (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, ryba Miruna po grecku (seler), ryż na sypko, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot z czarnej porzeczki. | Jogurt naturalny (z mleka) z miodem, chrupki kukurydziane, pół banana. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |