Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

21.11.2025

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), pasta z tuńczyka - (jaja, majonez - zawiera jaja i gorczycę) - wyrób własny, ogórek kiszony, kakao z mlekiem/herbat z cytryną.  Papryka kolorowa w słupki, woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18 %-  z mleka)  z ryżem i natką pietruszki,  jajko w sosie chrzanowym (mąka pszenna, śmietana 18%-mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka  z marchwi i jabłka, kompot owocowy. Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym- wyrób własny, chrupki kukurydziane, pół banana.

Poniedziałek

24.11.2025

Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), puszysty serek śmietankowy z łososiem (z mleka), rzodkiewka, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Marchewka do chrupania, woda. Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami, makaron penne (mąka psz enna)z kurczakiem i pieczarkami, w sosie śmietanowym (śmietana 30%-z mleka), pomidor malinowy w ćwiartkę, kompot wiśniowy. Chleb kukurydziany (mąka pszenna, żytnia, sezam, soja) z masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, papryka żółta, herbatka ziołowa.

Wtorek

25.11.2025

Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ser żółty (z mleka) pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, mleko/herbata  z cytryną.

Jabłko, woda.

Zalewajka (seler, śmietana 18%-z mleka, mąka żytnia) z ziemniakami i natką pietruszki, sztuka mięsa w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), surówka z czerwonej kapusty (majonez zawiera jaja i gorczycę)- wyrób własny,  kompot owocowy.

Drożdżówka z białym serem (mąka pszenna, mleko, jaja), sok owocowy.

Środa

26.11.2025

Bułka ziarnista (mąka żytnia, pszenna, sezam) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna,  sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Kaki, woda.

Zupa krem z dyni i batatów (seler, śmietana 30 %-z mleka) z grzankami (mąka pszenna) i natką  pietruszki, gnocchi dyniowe (mąka pszenna, jaja) z masłem (z mleka), papryka czerwona w słupki, kompot z czarnej porzeczki.      

Ryż na mleku z sosem borówkowym.

Czwartek

27.11.2025

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy, ćwiartka gruszki, herbata  z cytryną. Śliwka, woda. Zupa koperkowa  (seler, śmietana 18% - z mleka) z makaronem orzo (mąka pszenna, jaja) z natką pietruszki, sznycel wieprzowy (jaja, pszenica), ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana (mąka pszenna), kompot owocowy. Budyń waniliowy  (mleko, masło-mleko, jaja) z sosem malinowym - wyrób własny, chrupki kukurydziane.

Piątek

28.11.2025

Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (z mleka), serek Almette z ziołami (z mleka), kiełki z rzodkiewki, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  Ananas, woda. Zupa ryż na rosole (seler) i natką pietruszki, kotleciki rybne-ryba Miruna w sosie koperkowym  (jajko, mąka pszenna, śmietana 18 %- mleko), ziemianki z koperkiem, sałatka z buraczków czerwonych - wyrób własny, kompot owocowy. Bułeczki cynamonowe (mąka pszenna, mleko, jaja), mleko, ćwiartka jabłka.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.