Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

19.05.2025

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Bracka, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Marchewka do chrupania, woda. 

Zupa ziemniaczana  (seler, śmietana 18 % - z mleka) z natką pietruszki, paprykarz z szynki wieprzowej (mąka pszenna), kasza bulgur (pszenica), sałatka z buraczków, kompot owocowy. 

Budyń śmietankowy (mleko, mąka pszenna, jaja) - wyrób własny, z sosem borówkowym, chrupki kukurydziane.

Wtorek

20.05.2025

 

 

 

Chleb chłopski (mąka pszenna) z masłem (z mleka), puszysty serek śmietankowy Almette (z mleka), pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.  

Arbuz, woda.

Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 18%- mleko) z kaszą jęczmienną, kotlet devolay (ser żółty- z mleka, jaja, mąka pszenna), ziemniaki  z koperkiem, sałata zielona ze śmietaną (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18%- z mleka)  kompot owocowy. 

Jabłko pieczone z powidłami, w sosie jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka) z wiórkami kokosa, wafle ryżowe.

Środa

21.05.2025

Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), schab pieczony w ziołach- wyrób własny, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Jabłko, woda.

Zupa fasolowa (seler) z ziemniakami, kiełbasą głogowską i natką pietruszki, spaghetti carbonara (mąka pszenna, jaja, śmietana 30%- z mleka), brokuły gotowane, kompot owocowy.

Zapiekanka-bułka kajzerka (mąka pszenna) z  żółtym serem (z mleka), szynką, pieczarkami, papryką zieloną i ketchupem, herbata owoce leśne.

Czwartek

22.05.2025

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, ćwiartka jabłka, herbata  z cytryną. Kalarepka, woda. Zupa brokułowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z zacierką (mąka pszenna, jaja) gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, papryka żółta, kompot owocowy.  Grysik (pszenica) na mleku, na gęsto z sosem malinowym - wyrób własny.

Piątek

23.05.2025

Chleb okrągły  (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasta "Awanturka" z białego sera (z mleka)        Gruszka, woda. Zupa krupnik na kurczaku  (seler, jęczmień)  z ziemniakami i natką pietruszki, ryba Miruna po grecku (seler), ryż na sypko, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot z czarnej porzeczki. Jogurt naturalny  (z mleka) z  miodem, chrupki kukurydziane, pół banana.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.