Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 07.04.2025 |
Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), szynka z czarnuszką, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. | Jabłko, woda. | Zupa koperkowa na masełku (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, paprykarz z indyka (mąka pszenna), kasza pęczak (jęczmień), surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy. | Ryż na mleku z sosem borówkowym. |
Wtorek 08.04.2025 |
Bułka kajzerka (mąka pszenna, żytnia), pasta z jaj i tuńczyka (majonez zawiera jaja i gorczycę), kiełki lucerny, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. |
Mandarynki, woda. |
Krem z zielonego groszku (seler, śmietana 30 % - z mleka) z grzankami (mąka pszenna) i natką pietruszki, sznycel wieprzowy (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mini marchewka glazurowana (masło - z mleka), kompot z czarnej porzeczki. |
Kisiel truskawkowy- wyrób własny, ser żółty (z mleka) w słupki, chrupki kukurydziane. |
Środa 09.04.2025
|
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmień) z masłem (z mleka), twarożek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, jogurt naturalny- z mleka) - wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. |
Ogórek zielony w słupki, woda. |
Zupa neapolitańska (seler, śmietana 30 %- z mleka, jaja, ser żółty - z mleka) z makaronem (mąka pszenna) i natką pietruszki, zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i sosem czosnkowym (jogurt naturalny- z mleka), trio warzywne (brokuły, kalafior i marchewka) z masełkiem (z mleka), kompot owocowy. |
Chleb kukurydziany (mąka pszenna, sezam) i masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, sałata zielona, herbatka rumiankowa z cytryną. |
Czwartek 10.04.2025 |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem morelowy - słodzony jabłkiem, mandarynki, herbata z cytryną. |
Kiwi, woda. |
Zupa z fasolki szparagowej na wywarze warzywnym (seler, śmietana 18% -z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, schab pieczony w ziołach w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna na sypko, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot wiśniowy. |
Jogurt naturalny (z mleka) z musem malinowym, chrupki kukurydziane, pół banana. |
Piątek 11.04.2025 |
Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z białego sera mleka) i ryby makreli w pomidorach (jogurt naturalny- z mleka), cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. | Melon, woda. | Barszcz czerwony (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami, białą fasolą i natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), papryka kolorowa w słupki, kompot owocowy. | Szarlotka (mąka pszenna, jaja, masło - z mleka) - wypiek kuchni, herbatka malinowa. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |