Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

22.07.2024

Chleb kukurydziany (mąka pszenna, sezam, soja) z masłem (z mleka), szynka Bracka, sałata zielona, kakao  z mlekiem / herbata z cytryną.

Jabłko, woda.

Zupa krem z brokułów (seler, śmietana 30%-z mleka) z  groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja), pulpety wieprzowe w sosie koperkowym (jaja, mąka pszenna), kasza jęczmienna na sypko (jęczmień), ogórek małosolny w ćwiartkę,  kompot owocowy. 

Koktajl truskawkowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka) -  wyrób własny, pieczywo chrupkie (mąka pszenna, żytnia).

Wtorek

23.07.2024

Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi (orkisz), weka (mąka pszenna) z masłem (mleko),  dżem owocowy słodzony jabłkiem, herbata z cytryną.

Ogórek zielony w słupki, woda.

Zupa koperkowa  (seler, śmietana 18%-z mleka) z ryżem i natką pietruszki, eskalopki drobiowe w cieście (mąka pszenna, jaja, mleko), ziemniaki, surówka z selera (jogurt naturalny-z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot owocowy.

Chałka drożdżowa z kruszonką (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (z mleka), sok marchwiowo- owocowy.

Środa

24.07.2024

Chleb szlachecki (mąka pszenna) z masłem (z mleka), twarożek ze szczypiorkiem (ser biały-z mleka, jogurt naturalny-z mleka, śmietana 18%-z mleka)- wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną.

Śliwki, woda.

Zupa ziemniaczana  na kurczaku  (seler, śmietana 18%-z mleka) z natką pietruszki, makaron świderki (mąka pszenna,jaja) z jabłkami i cynamonem, sos jogurtowo- śmietanowy (jogurt naturalny-z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot owocowy.

Chleb staropolski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka),  polędwica tradycyjna, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa.

Czwartek

25.07.2024

Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta  jarzynowa (majonez zawiera jaja i gorczycę, jajko)  - wyrób własny, rzodkiewka, kakao z mlekiem/ herbata      z cytryną. 

Nektarynka, woda.

Botwinka (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami, filet z indyka w sosie pieczeniowym (mąka pszenna) kasza kuskus (pszenica), surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Mus truskawkowy - wyrób własny, ser żółty (mleko) w słupki, chrupki kukurydziane.

Piątek 

26.07.2024

 

Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka pszenna) z masłem (mleko), jajko na twardo, cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną.

Arbuz, woda.

Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%- mleko) z makaronem (mąka pszenna), ryba Miruna po grecku, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot owocowy. 

Jogurt naturalny  (mleko) z owocami (truskawki, śliwki, morele), 1/2 bułeczki z jagodam (mąka pszenna, jaja, mleko).

Poniedziałek

29.07.2024

Chleb kukurydziany (mąka pszenna) z masłem (z mleka),  sztuka mięsa z masarskiego straganu, sałata zielona, kakao  z mlekiem / herbata z cytryną. Jabłko, woda. Zupa gulaszowa (seler) z  ziemniakami i natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna)  ze szpinakiem i serem fetą (z mleka), sos  czosnkowy (jogurt naturalny-z mleka), papryka żółta w słupki, kompot owocowy.  Ryż na mleku na gęsto z  musem jabłkowym i cynamonem.

Wtorek

30.07.2024

Zupa mleczna z zacierką (jaja, mąka pszenna), weka (mąka pszenna) z masłem (mleko), dżem  brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, herbata z cytryną. Ogórek zielony w słupki, woda. Zupa krupnik (seler, śmietana 18%-mleko) z ziemniakami i natką pietruszki, sztuka mięsa w sosie chrzanowym (jaja, mąka pszenna, śmietana 18%-mleko), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka,  kompot owocowy.  Ciasto drożdżowe z kruszonką (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (mleko), arbuz, actimel.

Środa

31.07.2024

Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (mleko), serek śmietankowy Puszysty (mleko), szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata z cytryną.  Ananas, woda. Zupa kalafiorowa (seler, śmietana 18%-mleko) z ziemniakami  i natką pietruszki, pierogi z borówkami (mąka pszenna, jaja) w sosie jogurtowym (jogurt naturalny-z mleka , śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy. Chleb mlekuś (mąka pszenna, mleko) z masłem (mleko), kiełbasa wiejska, rzodkiewka, herbata owoce leśne.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.