Jadłospis
|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 18.03.2024 |
Chleb baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Marchewka do chrupania, woda. |
Zupa koperkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami (marchewka, kukurydza, papryka kolorowa, pędy bambusa, kiełki słonecznika), ryż na sypko, kompot owocowy. |
Chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, soja, mleko) z masłem (z mleka), czekolada na gorąco (mleko)- wyrób własny, ćwiartka jabłka. |
Wtorek 19.03.2024 |
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), pasta z ryby makreli w oleju i sera białego (z mleka), papryka czerwona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Kalarepka do chrupania, woda. |
Zupa grysikowa (seler, pszenica) z natką pietruszki, sznycel wieprzowy (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana z groszkiem zielonym (mąka pszenna), kompot owocowy |
Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem - wyrób własny, ser żółty (mleko) w słupki, bułka z sezamem (sezam) i masłem (mleko). |
Środa 20.03.2024 |
Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), jajko na twardo, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Żurek (seler, śmietana 18%- z mleka, mąka żytnia) z białą kiełbasą i ziemniakami, naleśniki z jabłkami prażonymi (jaja, mleko, mąka pszenna), sos jogurtowo-śmietanowy (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy. |
Stół szwedzki: bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), kabanos wieprzowy, papryka żółta i czerwona, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, herbatka ziołowa. |
Czwartek 21.03.2024 |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem truskawkowy - słodzony jabłkiem, rzodkiewka do chrupania, herbata z cytryną. |
Melon, woda. |
Zupa jarzynowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z ryżem i natką pietruszki, podudzie z kurczaka - pieczone po hawajsku z fasolą czerwoną i miodem, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona w sosie jogurtowo- śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot wiśniowy. |
Kasza kuskus (pszenica) z koktajlem owocowy (jogurt naturalny - z mleka)- wyrób własny. |
Piątek 22.03.2024 |
Chleb chłopski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek śmietankowy Almette z ziołami (z mleka), pomidor, szczypiorek, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Ogórek zielony w talarki, woda. |
Kapuśniak z ziemniakami (seler), makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- mleko), sałatka z pomidorów, kompot owocowy. |
Jogurt naturalny (z mleka) z musem truskawkowym - wyrób własny, 1/2 bułeczki cynamonowej (mąka pszenna, jaja, mleko). |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |