|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 25.07.2022 |
Chleb kukurydziany (pszenica) z masłem, szynka Bracka, papryka czerwona, sałata zielona, kakao z mlekiem / herbata z cytryną. | Jabłko, woda. | Zupa kalafiorowa (seler, śmietana 18%) z makaronem (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, eskalopki drobiowe w cieście (mąka pszenna, jaja, mleko), ziemniaki, surówka z selera (jogurt naturalny, śmietana 18%), kompot owocowy. | Grysik na mleku, z sosem truskawkowym, gruszka. |
Wtorek 26.07.2022 |
Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi (orkisz), weka (pszenica) z masłem, dżem owocowy słodzony jabłkiem, herbata z cytryną. | Ogórek zielony w słupki, woda. | Botwinka (seler, śmietana 18%) z ziemniakami, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym (jaja, mąka pszenna), kasza jęczmienna na sypko (jęczmień), sałata lodowa ze śmietaną (jogurt naturalny, śmietana 18%), kompot owocowy. | Chałka drożdżowa z kruszonką (pszenica, jaja, mleko) z masłem, sok marchwiowo- owocowy, arbuz. |
Środa 27.07.2022 |
Bułka kajzerka (pszenica) z masłem, twarożek ze szczypiorkiem (ser biały, jogurt naturalny, śmietana 18%)- wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną. | Pół banana, woda. | Zupa jarzynowa na kurczaku (seler, śmietana 18%) z ryżem i natką pietruszki, makaron (mąka pszenna, jaja) z jabłkami i cynamonem, sos jogurtowo- śmietanowy (jogurt naturalny, śmietana 18%), kompot owocowy. | Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem, polędwica tradycyjna, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa. |
Czwartek 28.07.2022 |
Chleb baranowicki (pszenica, żyto) z masłem, rzodkiewka, parówki wieprzowe z szynki (100% mięsa z szynki) z ketchupem, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Winogrona, woda. | Zupa krem z brokułów (seler, śmietana 30%) z groszkiem ptysiowym (pszenica, jaja), filet z indyka w sosie pieczeniowym (jogurt naturalny, śmietana18%), kasza kuskus (pszenica), surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. | Mus truskawkowy (mąka pszenna)- wyrób własny, ser biały w kostkę, chrupki kukurydziane. |
Piątek 29.07.2022 |
Chleb mlekuś (pszenica) z masłem, jajko na twardo, cebulka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem / herbata z cytryną. | Arbuz, woda. | Zupa ryż na rosole (seler), ryba Miruna smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot owocowy. | Jogurt naturalny z owocami (truskawki, śliwki, morele), kanapka z masłem. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |