Jadłospis

Jadłospis PDF

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

08.12.2023

Chleb baranowicki (mąka pszenna) z masłem (mleko), ryba makrela w oleju, ogórek kiszony, kawa  zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną.  Jabłko, woda. Zupa grochowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, łazanki (mąka pszenna) z pieczarkami i kapustą, pomidor w ćwiartkę, kompot owocowy.  Chałka drożdżowa (mąka pszenna, mleko, jaja)  z masłem (mleko), actimel owocowy (mleko), klementynka.

Poniedziałek

11.12.2023

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), szynka krucha, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/  herbata z cytryną.   Marchewka do chrupania, woda. Zupa ziemniaczana (seler, śmietana 18%-mleko) z natką pietruszki, gulasz z indyka (mąka pszenna), kasza pęczak (jęczmień),  sałatka z pomidorów z cebulką zieloną, kompot owocowy. Owsianka (owies) na mleku z miodem i owocami (banany, tarte jabłko, borówki). 

Wtorek

12.12.2023

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia, sojowa) z masłem (mleko),  twarożek ze szczypiorkiem (ser biały-mleko, jogurt naturalny-mleko, śmietana 18%-mleko)- wyrób własny, kakao z mlekiem / herbata z cytryną.                     Papryka kolorowa, woda. Zupa  ogórkowa (seler, śmietana 18%-mleko) z ryżem i natką pietruszki, ryba Miruna grillowana w sosie porowym (śmietana 18%- mleko, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i chrzanu, kompot owocowy.  Ciasto drożdżowe (jaja, mąka, mleko), lemoniada pomarańczowa ze świeżą miętą - wyrób własny.

Środa

13.122023

Chleb mlekuś (mąka pszenna, żytnia, mleko) z masłem (mleko), pasta z jaj i wędzonki (jajko, majonez zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny-mleko) z cebulką zieloną, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. Kiwi, woda. Żurek (seler, mąka żytnia, śmietana 18%-mleko) z białą kiełbasą i ziemniakami, ryż zapiekany z  jabłkami, cynamonem  i sosem jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny-mleko, śmietana 18%-mleko), kompot wiśniowy. Chleb staropolski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko),  polędwica tradycyjna, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa.

Czwartek 

14.12.2023

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (mleko) dżem brzoskwiniowy- słodzony jabłkiem, rzodkiewka do chrupania, herbata  z cytryną. Gruszka, woda. Zupa Kubusiowa (seler, śmietana 18 %-mleko) z grzankami (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, schab ze śliwką w sosie własnym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mizeria  (jogurt naturalny- mleko, śmietana 18%- mleko), kompot owocowy. Budyń czekoladowy (mleko) - wyrób własny, pół banana, chrupki kukurydziane.

Piątek

15.12.2023

Bułka ziarnista (mąka pszenna, żytnia, sezam) z masłem (mleko), ser biały (mleko) z miodem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  Mandarynka, woda. Zupa gulaszowa (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem i serem fetą (mleko), sos  czosnkowy (jogurt naturalny-mleko), papryka żółta, kompot porzeczkowy.  Mini drożdżówka z owocami (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (mleko).

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.