Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

21.10.2024

Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Kniazia, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.

Marchewka do chrupania, woda.

Zupa z fasolki szparagowej (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, kaszotto z kaszy pęczak (pszenica) z kurczakiem i warzywami (papryka czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki), kompot owocowy. 

Zapiekanka (mąka pszenna) z  żółtym serem (z mleka), papryką kolorową i ketchupem, herbatka poziomkowa.

Wtorek

22.10.2024

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek śmietankowy (z mleka) z dodatkiem łososia i szczypiorku, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.

Jabłko, woda.

Zupa grysikowa (seler) z natką pietruszki, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą głogowską z szynki, jajkiem  i sosem czosnkowym (jogurt naturalny-z mleka), ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot owocowy. 

Szarlotka (mąka pszenna, jaja), mleko.

Środa

23.10.2024

Bułka wodna  (mąka pszenna) z masłem (z mleka), kiełki  lucerny, parówki z szynki /100% mięsa z ketchupem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Ogórek zielony w talarkach, woda. 

Zupa grochowa (seler) z boczkiem, ziemniakami i natką pietruszki, makaron świderki (mąka pszenna, jaja) z jabłkami i cynamonem, sos jogurtowo- śmietanowy (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%- z mleka), kompot owocowy.

Chleb góralski (mąka pszenna, żytnia, jęczmień) z masłem (z mleka), szynka tradycyjna, sałata zielona, rzodkiewka, herbatka miętowa z mango i pomarańczą.

Czwartek

24.10.2024

Chleb staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja, sezam), pasta z sera białego (z mleka), ogórka zielonego i szczypiorku  (jogurt naturalny-mleko)- wyrób własny, mleko/ herbata z cytryną.

Papryka kolorowa, woda.

Zupa pieczarkowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z kaszą jęczmienną (jęczmień) i natką pietruszki, eskalopki drobiowe w cieście (mąka pszenna, jaja, mleko), ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18% - z mleka), kompot owocowy.

Mus brzoskwiniowy - wyrób własny, chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (z mleka).

Piątek 

25.10.2024

 

Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), jako na twardo, pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną.

Mandarynka, woda. 

Zupa ziemniaczana na kurczaku (seler, śmietana 18%- z mleka) z natką pietruszki, ryba Miruna grillowana w sosie koperkowym, ryż parboiled, pomidor w ćwiartkę, kompot owocowy. 

Bio jogurt owocowy (z mleka), ćwiartka jabłka, wafle ryżowe.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.