Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.04.2025

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Bracka, ogórek zielony, szczypiorek kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną.    Rzodkiewka do chrupania, woda. Zupa krupnik (jęczmień, seler) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti - pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), papryka żółta w słupki,  kompot wiśniowy. Jabłko pieczone z powidłami, w sosie jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18% -z mleka), wafle ryżowe.

Wtorek

15.04.2025

Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja) z masłem (z mleka), pasztet wieprzowy z żurawiną, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Gruszka, woda.

Rosołek (seler) z zacierką (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kotlet z indyka (jaja, mąka pszenna), ziemniaki  z koperkiem, kapusta gotowana (mąka pszenna), kompot owocowy.

Chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (z mleka), mleko z miodem, ćwiartka pomarańczy.

Środa

16.04.2025

 

 

 

 ŚNIADANIE WIELKANOCNE

Weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), pasta jarzynowa (majonez zawiera jaja i gorczycę) - wyrób własny, jajko, kiełbasa wiejska, kiełki z pora, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  / herbata  z cytryną.  

Mandarynka, woda.

Barszcz biały (seler, śmietana 18%- z mleka, mąka żytnia) z białą kiełbasą, ziemniakami i natką pietruszki, pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym (jaja, mąka pszenna, śmietana18%- z mleka), kasza bulgur (pszenica), sałatka z buraczków czerwonych, kompot z czarnej porzeczki.

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, sezam, sojowa) i masłem (z mleka), szynka tradycyjna, rukola, herbatka rumiankowa z cytryną.

Czwartek

17.04.2025

Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), puszysty serek śmietankowy Almette (z mleka), pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Jabłko, woda.

Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, kremowe penne (mąka pszenna) z kurczakiem w sosie śmietanowo - szpinakowym (śmietana 30 %- z mleka), kompot owocowy.

Budyń śmietankowy (mleko, mąka pszenna, jaja) - wyrób własny, melon, pieczywo chrupkie.

Piątek

18.04.2025

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), ryba Makrela w oleju, kiełki z rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  Marchewka, woda. Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, jajko w sosie chrzanowym (mąka pszenna, śmietana 18%- z mleka), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy. Serek waniliowy (z mleka), chrupki kukurydziane, ćwiartka jabłka.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.