Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Piątek 10.10.2025 |
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, śmietana 12% - z mleka) - wyrób własny, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Śliwki, woda. | Zupa krupnik na kurczaku (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- z mleka), słupek papryki czerwonej, kompot porzeczkowy. | Bułeczki drożdżowe z kruszoną (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (z mleka), gruszka. |
Poniedziałek 13.10.2025 |
Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka ze spichrza, rzodkiewka, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zupa jarzynowa na kurczaku (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti - pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), papryka kolorowa, kompot owocowy. |
Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), pomidory malinowe z mozzarellą (z mleka), świeżą bazylią i oliwą z oliwek, herbatka malinowa. |
Wtorek 14.10.2025
|
Weka (mąka pszenna ) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Ogórek zielony, woda. |
Rosół na kurczaku (seler) z makaronem nitki (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kotlet schabowy smażony w panierce (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona rzodkiewką w sosie śmietanowo- jogurtowym ( śmietana 18 % - z mleka, jogurt naturalny - z mleka), kompot z czarnej porzeczki. |
Grysik (pszenica) na mleku, z sosem malinowym. |
Środa 15.10.2025 |
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), serek śmietankowy Almette z ziołami (z mleka), pomidorki koktajlowe, szczypiorek, herbata z cytryną. |
Śliwki renklody, woda. |
Zupa ogórkowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem w sosie śmietanowym (śmietana 18 % - z mleka), papryka czerwona w słupki, kompot owocowy. |
Chleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, kiełki z czerwonych buraczków, herbatka rumiankowa z cytryną. |
Czwartek 16.10.2025 |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem, rzodkiewka do chrupania, herbata z cytryną. | Marchewka, woda.. | Zupa brokułowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18 %- z mleka) z ryżem, gołąbki w sosie pomidorowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony w ćwiartkę, kompot wiśniowy. | Zielony mus " Rocky" (płatki owsiane) - wyrób własny, biały ser (z mleka), 1/4 bułki sztangielki (mąka pszenna) z masłem (z mleka). |
Piątek 17.10.2025 |
Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z awokado i jajek z dodatkiem czosnku (jaja, majonez zawiera jaja i gorczycę), szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. | Pomarańcza, woda. | Zupa grysikowa na kurczaku (seler, pszenica) z natką pietruszki, ryba Miruna po grecku, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera z rodzynkami (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot owocowy. | Szarlotka (mąka pszenna, jaja), actimel owocowy ( z mleka). |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |