Jadłospis
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 14.04.2025 |
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka Bracka, ogórek zielony, szczypiorek kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. | Rzodkiewka do chrupania, woda. | Zupa krupnik (jęczmień, seler) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti - pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), papryka żółta w słupki, kompot wiśniowy. | Jabłko pieczone z powidłami, w sosie jogurtowo-śmietanowym (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18% -z mleka), wafle ryżowe. |
Wtorek 15.04.2025 |
Chleb Staropolski (mąka pszenna, żytnia, soja) z masłem (z mleka), pasztet wieprzowy z żurawiną, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Gruszka, woda. |
Rosołek (seler) z zacierką (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kotlet z indyka (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, kapusta gotowana (mąka pszenna), kompot owocowy. |
Chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (z mleka), mleko z miodem, ćwiartka pomarańczy. |
Środa 16.04.2025
|
ŚNIADANIE WIELKANOCNE Weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), pasta jarzynowa (majonez zawiera jaja i gorczycę) - wyrób własny, jajko, kiełbasa wiejska, kiełki z pora, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z / herbata z cytryną. |
Mandarynka, woda. |
Barszcz biały (seler, śmietana 18%- z mleka, mąka żytnia) z białą kiełbasą, ziemniakami i natką pietruszki, pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym (jaja, mąka pszenna, śmietana18%- z mleka), kasza bulgur (pszenica), sałatka z buraczków czerwonych, kompot z czarnej porzeczki. |
Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, sezam, sojowa) i masłem (z mleka), szynka tradycyjna, rukola, herbatka rumiankowa z cytryną. |
Czwartek 17.04.2025 |
Chleb z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), puszysty serek śmietankowy Almette (z mleka), pomidorki koktajlowe, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, kremowe penne (mąka pszenna) z kurczakiem w sosie śmietanowo - szpinakowym (śmietana 30 %- z mleka), kompot owocowy. |
Budyń śmietankowy (mleko, mąka pszenna, jaja) - wyrób własny, melon, pieczywo chrupkie. |
Piątek 18.04.2025 |
Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), ryba Makrela w oleju, kiełki z rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną. | Marchewka, woda. | Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, jajko w sosie chrzanowym (mąka pszenna, śmietana 18%- z mleka), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy. | Serek waniliowy (z mleka), chrupki kukurydziane, ćwiartka jabłka. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |