Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

10.10.2025

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), serek brzoskwiniowy (ser biały - z mleka, śmietana 12% - z mleka) - wyrób własny,  kakao z mlekiem/herbata z cytryną.   Śliwki, woda.  Zupa krupnik na kurczaku (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- z mleka), słupek papryki czerwonej, kompot porzeczkowy. Bułeczki drożdżowe z kruszoną (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (z mleka), gruszka.

Poniedziałek

13.10.2025

Chleb okrągły (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), szynka ze spichrza, rzodkiewka, cebulka zielona, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Jabłko, woda.

Zupa jarzynowa na kurczaku (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti - pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), papryka kolorowa, kompot owocowy.

Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), pomidory malinowe z mozzarellą (z mleka), świeżą bazylią i oliwą  z oliwek, herbatka malinowa.

Wtorek

14.10.2025

 

 

 

Weka (mąka pszenna ) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Ogórek zielony, woda.

Rosół na kurczaku (seler) z makaronem nitki (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, kotlet schabowy smażony w panierce (mąka pszenna, jaja), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona rzodkiewką w sosie śmietanowo- jogurtowym ( śmietana 18 % - z mleka, jogurt naturalny - z mleka), kompot z czarnej porzeczki.

Grysik (pszenica) na mleku, z sosem malinowym.

Środa

15.10.2025

Chleb szlachecki  (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), serek śmietankowy Almette z ziołami (z mleka), pomidorki koktajlowe, szczypiorek, herbata z cytryną. 

Śliwki renklody, woda. 

Zupa ogórkowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i  natką pietruszki, makaron penne (mąka pszenna) ze szpinakiem w sosie śmietanowym (śmietana 18 % - z mleka), papryka czerwona  w słupki, kompot owocowy.

Chleb żytni z ziarnem słonecznika  (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), kiełbasa Lisiecka, kiełki z czerwonych  buraczków, herbatka rumiankowa z cytryną.

Czwartek

16.10.2025

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), dżem brzoskwiniowy - słodzony jabłkiem,  rzodkiewka do chrupania, herbata z cytryną.  Marchewka, woda.. Zupa brokułowa na wywarze jarzynowym (seler, śmietana 18 %- z  mleka) z ryżem, gołąbki w sosie pomidorowym (mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony  w ćwiartkę, kompot wiśniowy. Zielony mus " Rocky" (płatki owsiane) - wyrób własny, biały ser (z mleka), 1/4 bułki sztangielki (mąka pszenna) z masłem (z mleka).

Piątek

17.10.2025

Chleb razowy z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z awokado i jajek z dodatkiem czosnku (jaja, majonez zawiera jaja i gorczycę), szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.    Pomarańcza, woda. Zupa grysikowa na kurczaku (seler, pszenica) z natką pietruszki, ryba Miruna po grecku, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera z rodzynkami  (jogurt naturalny- z mleka, śmietana 18%-z mleka), kompot owocowy.  Szarlotka (mąka pszenna, jaja), actimel owocowy ( z mleka).

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.