Jadłospis

 

 

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Piątek

05.12.2025

Bułka wodna (mąka pszenna) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  Kaki, woda. Zupa grysikowa (pszenica, seler) z natką pietruszki, ryba Miruna  smażona (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka, kompot owocowy. Szarlotka (mąka pszenna, jaja), maślanka (z mleka) owocowa, ćwiartka pomarańczy.

Poniedziałek

08.12.2025

Chleb góralski (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), kiełbasa sucha z fileta z indyka, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  Truskawki, borówki woda. Zupa krupnik na kurczaku (seler, jęczmień) z ziemniakami i natką pietruszki, spaghetti - pełne ziarno (mąka pszenna) z sosem bolońskim i żółtym serem (z mleka), papryka kolorowa, kompot owocowy. Bio jogurt owocowy (mleko), chrupki kukurydziane, banan.

Wtorek

09.12.2025

hleb żytni z ziarnem słonecznika (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), twarożek  ze szczypiorkiem (ser biały-z mleka, jogurt naturalny mleka, śmietana 18%-z mleka)- wyrób własny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. 

Melon, woda.

Zupa jarzynowa na kurczaku (seler, śmietana 18% - z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki filet z indyka w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza jęczmienna (jęczmień), surówka z kapusty czerwonej, kompot owocowy.

Ciasto jogurtowe z truskawkami (mąka pszenna, jaja, mleko) - wyrób własny, mleko.

Środa

10.12.2025

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pasta z jaj (jajko, majonez zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny mleka), rzodkiewka,  kakao z mlekiem/herbata z cytryną. 

Kiwi, woda.

Zupa gulaszowa z ziemniakami (seler) i natką pietruszki, pierogi z ziemniakami i białym serem (z mleka), ćwiartka pomarańczy, kompot owocowy. 

Chleb szlachecki (mąka pszenna, żytnia, jęczmień) z masłem (z mleka), szynka Alpejska, sałata zielona, rzodkiewka, herbatka poziomkowa.

Czwartek

11.12.2025

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (owies), weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka) dżem brzoskwiniowy, ćwiartka jabłka, herbata  z cytryną. Mandarynka, woda. Krem z brokułów (seler, śmietana 30 % - z mleka) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, bitki cielęce  w sosie pieczeniowym (mąka pszenna), kasza pęczak (jęczmień), sałatka z buraczków czerwonych, kompot owocowy. Chałka drożdżowa (mąka pszenna, jaja, mleko), z masłem (z mleka), sok marchwiowo - brzoskwiniowy.

Piątek

12.12.2025

Chleb żytni z miodem (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), ser biały (z mleka) z miodem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/herbata z cytryną.  Gruszka, woda. Zupa fasolowa na boczku wędzonym (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z łososiem, pieczarkami w sosie śmietanowym (śmietana 30%- z mleka), surówka z pomidorów, kompot owocowy. Obwarzanek z sezamem (mąka pszenna, sezam), maślanka owocowa ( z mleka), pomarańcze.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.