Jadłospis

Jadłospis PDF

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

22.04.2024

Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), polędwica z indyka,  sałata zielona, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Jabłko, woda.

Zupa krupnik (seler, jęczmień) na kurczaku  z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z koktajlem owocowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18%- z mleka),  kompot wiśniowy.

Chleb kukurydziany (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pomidor malinowy, serek mozzarella (z mleka), bazylia, herbatka miętowa z pomarańczą i mango.

Wtorek

23.04.2024

Chleb góralski (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), twarożek z sera białego (z mleka)  z cebulką zieloną i rzodkiewką (jogurt naturalny -z mleka) - wyrób własny, mleko/herbata  z cytryną.

Melon, woda.

Zupa pomidorowa  (seler, śmietana 18%-z mleka) z makaronem muszelki (mąka pszenna) i natką pietruszki, kotleciki drobiowe  (jaja, mąka pszenna), ziemniaki  z koperkiem, młoda kapusta gotowana  z koperkiem (mąka pszenna, śmietana 18 %- z mleka) kompot owocowy.

Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem- wyrób własny, słupek żółtego sera (z mleka), ciasteczka owsiane (mąka pszenna, owies, sezam).

Środa

24.04.2024

Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną.  

Arbuz, woda.

Zupa krem z brokułów (seler, śmietana 30%- z mleka) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, pieczeń rzymska  w sosie pomidorowym (mąka pszenna), kasza kuskus (pszenica), sałatka buraczków czerwonych, kompot owocowy.   

Stół Szwedzki-dzieci samodzielnie przygotowują kanapki: weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), jajko na twardo, talerz warzyw (ogórek zielony, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, rukola), kabanos wieprzowy, herbatka ziołowa.

Czwartek 

25.04.2024

 

Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), zielona papryka, parówki z szynki /98% mięsa z szynki wieprzowej /z ketchupem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z  mlekiem/ herbata z cytryną. 

Kalarepka, woda.

Zupa ogórkowa  (seler, śmietana 18%- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, jajkiem  i sosem czosnkowym (majonez - zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny- z mleka), pomidory w ćwiartkę z cebulką zieloną, kompot owocowy. 

Mini drożdżówka z owocami (mąka pszenna, mleko, jaja), actimel owocowy (z mleka).

Piątek

26.04.2024

Chleb staropolski (mąka pszenna, żytnia, sojowa, sezam) z masłem (z mleka), serek Almette (z mleka) z ogórkiem i ziołami, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. 

 Ananas  woda.

Zupa gulaszowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, pulpeciki rybne w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana 18 % -z  mleka), ryż na sypko, surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka i natki pietruszki, kompot owocowy.

Bułeczki drożdżowe z kruszonką (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (z mleka), jabłko.

W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011

Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon.  Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.

Woda do picia dostępna przez cały dzień.