Jadłospis
|
Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 22.04.2024 |
Chleb Baranowicki (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), polędwica z indyka, sałata zielona, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Jabłko, woda. |
Zupa krupnik (seler, jęczmień) na kurczaku z ziemniakami i natką pietruszki, makaron kokardka (mąka pszenna) z koktajlem owocowym (jogurt naturalny - z mleka, śmietana 18%- z mleka), kompot wiśniowy. |
Chleb kukurydziany (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), pomidor malinowy, serek mozzarella (z mleka), bazylia, herbatka miętowa z pomarańczą i mango. |
Wtorek 23.04.2024 |
Chleb góralski (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna) z masłem (z mleka), twarożek z sera białego (z mleka) z cebulką zieloną i rzodkiewką (jogurt naturalny -z mleka) - wyrób własny, mleko/herbata z cytryną. |
Melon, woda. |
Zupa pomidorowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z makaronem muszelki (mąka pszenna) i natką pietruszki, kotleciki drobiowe (jaja, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, młoda kapusta gotowana z koperkiem (mąka pszenna, śmietana 18 %- z mleka) kompot owocowy. |
Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem- wyrób własny, słupek żółtego sera (z mleka), ciasteczka owsiane (mąka pszenna, owies, sezam). |
Środa 24.04.2024 |
Bułka kajzerka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), hummus z suszonymi pomidorami (sezam)- wyrób własny, szczypiorek, kakao z mlekiem/herbata z cytryną. |
Arbuz, woda. |
Zupa krem z brokułów (seler, śmietana 30%- z mleka) z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jaja) i natką pietruszki, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym (mąka pszenna), kasza kuskus (pszenica), sałatka buraczków czerwonych, kompot owocowy. |
Stół Szwedzki-dzieci samodzielnie przygotowują kanapki: weka (mąka pszenna) z masłem (z mleka), jajko na twardo, talerz warzyw (ogórek zielony, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, rukola), kabanos wieprzowy, herbatka ziołowa. |
Czwartek 25.04.2024
|
Chleb graham (mąka pszenna, żytnia) z masłem (z mleka), zielona papryka, parówki z szynki /98% mięsa z szynki wieprzowej /z ketchupem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Kalarepka, woda. |
Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%- z mleka) z ryżem i natką pietruszki, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, jajkiem i sosem czosnkowym (majonez - zawiera jaja i gorczycę, jogurt naturalny- z mleka), pomidory w ćwiartkę z cebulką zieloną, kompot owocowy. |
Mini drożdżówka z owocami (mąka pszenna, mleko, jaja), actimel owocowy (z mleka). |
Piątek 26.04.2024 |
Chleb staropolski (mąka pszenna, żytnia, sojowa, sezam) z masłem (z mleka), serek Almette (z mleka) z ogórkiem i ziołami, kakao z mlekiem/ herbata z cytryną. |
Ananas woda. |
Zupa gulaszowa (seler, śmietana 18%-z mleka) z ziemniakami i natką pietruszki, pulpeciki rybne w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana 18 % -z mleka), ryż na sypko, surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka i natki pietruszki, kompot owocowy. |
Bułeczki drożdżowe z kruszonką (mąka pszenna, jaja, mleko), maślanka owocowa (z mleka), jabłko. |
W w/w jadłospisie pogrubiono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia UE nr 1169/2011 |
||||
Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, cynamon. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zwierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy. Woda do picia dostępna przez cały dzień. |